Репортаж

З лампадками і колосками: у Чернівцях вшанували пам’ять жертв Голодомору

Усі присутні тримали в руках лампадки та колоски пшениці в пам’ять про тих, хто загинув у 1932-1933 роках.

Сьогодні, 28 листопада, у Чернівцях вшанували пам’ять жертв Голодомору 1932-1933 років.

Як повідомляє журналістка «Шпальти», біля монумента пам’яті жертв Голодомору та політичних репресій зібралися близько трьох десятків людей, які у спільній молитві згадали тих, хто загинув через Голодомор.

Митрополит Данило разом з іншими священниками помолилися за упокій тих, хто помер через Голодомор 1932-1933 років, у репресіях, на війні та на Майдані.

Також він закликав бути єдиними.

«Український народ гинув. Але все це нас нічого чомусь не вчить. Ми знову йдемо в обійми Росії, яка жорстоко розправляється з нами. Нехай Господь дасть нам мудрість, щоб ми збагнули і були єдиними», – закликав митрополит Данило.

Усі присутні тримали в руках лампадки та колоски пшениці як символ пам’яті жертв геноциду.

Голова Чернівецької ОДА Сергій Осачук закликав пам’ятати про мільйони дітей, людей похилого віку, матерів і батьків, які загинули, і про те, чому це сталося.

«Звідки взялася трагедія Голодомору? Чи це брат на брата підняв руку, чи це українець українця зморив? Очевидно, що ні! Звідки прийшло зло, ми всі знаємо. Прийшов інший, який хотів насадити свій порядок. Тому першою запорукою, гарантією неповторення страшних Голодоморів – це наша свобода, суверенітет, який ми – народ — повинні зберегти й укріпити. Схиляємо голови у єдиній молитві перед мільйонними жертвами. Просимо Бога розуму і мудрости нам, а також усім тим дикунам у світі, які ще не спромоглися побачити цю біду і визнати її як геноцид українського народу», – сказав Сергій Осачук.

Після молитви біля пам’ятника жертвам Голодомору поклали лампадки, колоски пшениці, а також роздали по шматочку хліба всім присутнім.

Фото Володимира Гуцула

 

Коментарі