Новини

Високий рівень цукру в крові призводить до ускладнень при Covid-19 — дослідження

Науковці створили нейронну мережу, що проаналізувала більш як 250 тисяч наукових досліджень в Інтернеті, присвячених коронавірусній хворобі.

Фото: CDC/Unsplash

Швейцарський науковий проєкт Blue Brain створив нейронну мережу, що проаналізувала 250 тисяч досліджень про коронавірус, з метою зрозуміти, чому одні люди переносять хворобу безсимптомно, а інші потрапляють до лікарень і помирають. Після проведення дослідження вчені прийшли до висновку, що саме високий рівень глюкози призводить до ураження легень до тромбозів при зараженні коронавірусом.

Команда Blue Brain виявила, що в дослідженнях найбільш часто згадується така біологічна змінна, як метаболізм глюкози. Дослідники сфокусувалися на роботах, що розглядали рівень цукру в крові в контексті респіраторних захворювань, щоб вивчити роль цього показника на різних етапах зараження і захворювання.

«Ми розробили штучний інтелект, щоб дослідити 240 000 наукових статей, доступних у базі даних CORD-19, та побудували графіки знань для синтезу вилученої інформації, намагаючись знайти потенційну загальну причину тяжкості захворювання. Розроблена нами нейронна мережа неодноразово вказувала на підвищення рівня глюкози в крові як на ключовий фактор у прогресуванні COVID-19», — кажуть вчені.

У висновку дослідження показало, що підвищення рівня глюкози створює ідеальні умови вірусу і послаблює перший рівень імунітету в легенях. Вірус легше проникає в легеневі клітини, прискорює свою реплікацію всередині клітин, що збільшує їх загибель. Далі він викликає запалення легенів, що пригнічує вже ослаблену вроджену імунну систему, викликаючи лавину системних інфекцій, запалень, пошкоджень клітин та інших наслідків хвороби.

При цьому Blue Brain підкреслює, що результати не підтверджені експериментально, і називає свої висновки гіпотезою.


 Раніше ми писали про те, що дослідження британських вчених доводить, що штам «Дельта» подвоює можливість шпиталізації.

Коментарі