Новини

«Невелика країна, яка не має собі рівних»: The New York Times назвало українську паралімпійську збірну дивом

Американське видання відзначило українську збірну, проаналізувавши історію успіху паралімпійців. 

Максим Крипак Фото: Chang W. Lee/The New York Times

Американське видання The New York Times відзначило українську збірну на Паралімпійських іграх та наголосило, що українці посіли п’яте місце в загальному заліку медалей у Токіо з 98 відзнаками. Це на шість менше, ніж у США. При цьому Штати мали у Токіо понад 220 спортсменів, тоді як Україна всього 139. 

NYT пише, що з точки зору американського спорту паралімпійці України — це диво маленького ринку.

«Це невелика країна, яка явно не має собі рівних», — каже Крейг Спенс, провідний представник Міжнародного паралімпійського комітету в коментарі виданню.

Про успіхи України

Україна вперше виступила на Паралімпійських іграх як незалежна країна на Іграх в Атланті 1996 року. Там завоювали лише сім медалей. Зараз стільки ж нагород у плавця Максима Кріпака, який здобув на змаганнях у Токіо п’ять золотих медалей, ставши найтитулованішим спортсменом цьогорічних ігор.

NYT розповідає, що Україна є однією з шести країн-лідерок за кількістю медалей на дев’яти Паралімпійських іграх поспіль, як улітку, так і взимку. І це попри те, що ми постійно входимо до найбідніших країн Європи та відзначені Організацією Об’єднаних Націй як непроста країна для людей з інвалідністю.

Як зазначає видання, напередодні Паралімпійських зимових ігор 2018 року в Україні відбулися дві істотні зміни: були започатковані прямі трансляції подій, а також збільшено суму призових грошей відповідно до того, яку медаль отримують олімпійці. Президент Національного паралімпійського комітету України Валерій Сушкевич розповів, що раніше нагороди за медалі складали близько 40 000 доларів за «золото», 26 000 доларів за «срібло» та 8 000 доларів за «бронзу», а зараз — близько 125 000 доларів за золоту медаль, 80 000 доларів за «срібло» та 55 000 доларів за «бронзу». 

Про проблеми української збірної

Прессекретарка Бюро ООН з прав людини Марта Хуртадо підтвердила, що люди з інвалідністю в Україні зазвичай мають дуже обмежені перспективи.

«В Україні спостерігається радше інституціоналізація людей з обмеженими можливостями, а не збільшення послуг на рівні сім’ї та спільноти. Інклюзивна освіта для дітей з обмеженими можливостями залишається швидше рідкістю, ніж нормою. Це – результат обмеженої інфраструктури та негативного ставлення з боку суспільства», — каже Хуртадо.

А Оксана Ботурчук, чотириразова паралімпійська бігунка, у коментарі NYT каже, що вона стала дещо більш впізнаваною в Україні після цьогорічного виходу фільму про її життя «Пульс» — до цього про неї ніхто не знав.

«У моїй країні спортсмени на Паралімпійських іграх не дуже популярні. Всі здивувалися, дізнавшись, хто я. Вони казали: «Ого, ти срібна призерка Паралімпійських ігор?» — розповідає бігунка.

При всіх успіхах збірної на цьогорічних іграх Валерій Сушкевич, президент Національного комітету спорту інвалідів України визнав, що результати цього літа були невтішними проти третього місця країни за кількістю медалей 2016 року. Тоді Україна змогла здобути 41 золото (цьогоріч 24).

Автори статті вважають, що повернення спортсменів із Росії, яким 2016 року заборонили виступати через викриття допінг-програми, майже гарантувало Україні нижчий рейтинг цього літа. При цьому українській делегації часто бракує спортсменів, які можуть виступити у таких видах спорту, як, наприклад, баскетбол на візках чи регбі, де Сполучені Штати мають значну перевагу завдяки наявності необхідного тренувального обладнання.

Раніше ми писали: Підсумки Паралімпіади-2020: Україна здобула 98 нагород і ввійшла в десятку

Коментарі