Репортаж

У Чернівцях стартував фестиваль Meridian Czernowitz. Як це було

Разом з організаторами міжнародний фестиваль відкривали Андрухович та Жадан.

Сьогодні, 3 вересня, біля Целанівського центру у Чернівцях відбулося офіційне відкриття Міжнародного фестивалю Meridian Czernowitz.

Відкриття фестивалю відвідали гості, зокрема, й автори: Юрій Андрухович, Сергій Жадан, Ігор Померанцев та перекладач Петро Рихло.

Присутніх привітав президент літературної корпорації Meridian Czernowitz Святослав Померанцев. Він вперше був модератором офіційного відкриття. Усі виступи та промови перекладали німецькою мовою.

Від імені міського голови та депутатського корпусу до учасників фестивалю звернулася секретарка Чернівецької міської ради Марина Кирилюк.

Вона зазначила, що фестиваль  Meridian Czernowitz є великою подією для міста, яке своє чергою шанує всіх культурних діячів, що прославляють Чернівці та Україну на світовому рівні.

Керівниця відділу культури Посольства Республіки Німеччина в Україні Катаріна ШауппКарманн у своїй промові сказала, що в порядку денному фестивалю не тільки велике минуле міста Чернівців, а і його теперішнє.

«Натхненні культурним минулим чернівчани побудували тут нову платформу, яка сприяє обміну думками, мистецтвом, культурою між експертами та митцями, і вона спирається на ту багату культурну, мовну і релігійну спадщину, яка вросла у ДНК міста.

Фестиваль робить важливий внесок до порозуміння між народами у самому центрі Європи, а тому заслуговує на найбільше визнання», — сказала Катаріна ШауппКарманн.

Вона вручила директорці літературної корпорації Meridian Czernowitz Євгенії Лопаті медаль заслуг ордена «За заслуги перед Федеративною Республікою Німеччина». Цей орден є найвищою цивільною нагородою Німеччини, яку вручають за заслуги в досягненні загального блага.

Євгенія Лопата подякувала за високу відзнаку Посольству Німеччини та тим, хто привів її до отримання цієї медалі.

«Є ще одна річ, яка привела мене до успіху. Це мова, німецька мова, любов до якої прищепив мій батько. Мова, яку я обожнювала, де б не навчалася та працювала. В мене до неї особиста прив’язаність, нею я заговорила дитиною і нею я говорю досі. Вона для мене не матеріальна, але земна, террестична і колоподібна, в ній я знаходжу свій меридіан», — сказала Євгенія Лопата.

Святослав Померанцев також подякував Українському культурному фонду, від якого вони отримали грант на проведення фестивалю Meridian Czernowitz.

І зазначив, що наразі Чернівці перебувають у переговорній процедурі з фондом щодо того, що місто перше в рейтингу на звання «Книжкова столиця України 2022». Це свідчить про те, що наступний рік у нас може бути дуже цікавим із позиції культури та літератури.

Нагадаємо, сьогодні у програмі фестивалю авторські читання, презентація книжки Тараса Прохаська, вистава «Хлібне перемир’я» за п’єсою Сергія Жадана. Повну програму заходу можна переглянути за посиланням. 

Вхід на всі заходи вільний. 

Фото Ігоря Константинюка та Володимира Гуцула

 

Коментарі