Новини

«Чернівецький Чаплін»: презентували альбом зірки Сіді Таль

До нього ввійшло сім найкращих композицій виконавиці.

Сьогодні, 3 вересня, Чернівецький обласний благодійний фонд «Хесед Шушана» презентував новий альбом легенди чернівецької сцени Сіді Таль.

Віктор Пелепчук, організатор дійства та директор студії звукозапису «Інтервал», поділився досвідом співпраці з усіма учасниками проєкту. Він висловив подяку усій творчій групі та продюсеру Гутману. Ті учасники творчого процесу, які не змогли приїхати, записали відеозвернення, де ділилися історіями про талант Сіді Таль і її вплив на культурне середовище.

«Єврейка за походженням, Сіді Таль збагатила єврейську культуру своїми творами на мові їдиш далеко за межами України. Цей диск є результатом сумлінної праці», — розповів племінник зірки Давід Гутман.

Також він подякував благодійному фонду за підтримку та організацію презентації.

«Це була складна, але дуже цікава робота інтернаціональної команди. Дигіталізація, чистки та інші процеси зайняли пів року», — поділився Віктор Пелепчук-молодший, один із учасників реалізації проєкту.

Крім того, професор Петро Рихло наголосив, що співачка створила не тільки репертуар пісень, а й невмирущий сценічний образ.

«У 30-ті Таль була зіркою Бухаресту та румунських міст, а її Мекка — Чернівці», — сказав чоловік.

Лариса Бєлова, ще одна прихильниця творчості Сіді Таль, розповіла, що талановита чернівчанка дала поштовх для її професійного розвитку. Наприкінці заходу співачка Бєлова виконала пісню на їдиші.

Також промовами виступили директорка краєзнавчого музею та кандидатка історичних наук Ірина Яворська, Валерій Ломанець, Михайло Сілін та інші.

Презентацію альбому доповнила виставка картин Віталія Шелєгіна, члена Спілки художників України.

Довідка

Сіді Таль видатна українська театральна акторка та співачка єврейського походження (8 вересня 1912 – 17 серпня 1983). Уперше з’явилася на сцені в 1928 році. До 1940 року працювала у Чернівцях, Яссах, Бухаресті. З 1946 — актриса єврейського ансамблю Чернівецької філармонії. Грала комедійні та драматичні ролі (переважно травесті): Естерке і Елька («Скарб» за Шолом-Алейхемом), Мотл («Хлопчик Мотл» Шолом-Алейхема), Зямка Копач — (в однойменній п’єсі Даніеля), Еліза («Пігмаліон» Б. Шоу) та ін. Сіді Таль виступала також в опереті і виконувала естрадні номери.

Раніше ми писали: Meridian Czernowitz: у Чернівцях презентували книгу Тараса Прохаська «Бо є так». Фото

 

Коментарі