Новини

Meridian Czernowitz: у Чернівцях презентували книгу Тараса Прохаська «Бо є так». Фото

Захід відбувся у приміщенні колишнього кінотеатру «Україна» на вулиці О. Кобилянської.

У рамках Міжнародного фестивалю Meridian Czernowitz відбулася презентація книги Тараса Прохаська «Бо є так».

Захід відбувся у приміщенні колишнього кінотеатру «Україна» на вулиці О.Кобилянської. А модератором був Олександр Бойченко.

Обкладинку книги прикрашає картина Олени Придувалової. А сама книга – це сукупність різних міні-збірок, які виходили раніше в друк.

«Усі попередні збірки виходили тоненькими книжечками. Тобі (Тарасе) вдається не вперше на Meridian Czernowitz давним давно опубліковане переформатувати, скласти і видати. Який сенс? Адже ти, фактично, не міняєш самих текстів. Може бути інша структура книжки», — запитав Олександр Бойченко.

Тарас Прохасько ж віджартувався і зазначив, що робить це через відсутність нових текстів і бажання видати книгу.

«Якщо шукати якогось притомного пояснення, то є так: я переконаний у тому, що теперішній розвиток книжкової індустрії призвів до того, що, переважно, звертають увагу на новинки. А, натомість, мені прикро, що речі, які були зроблені кілька десятиліть тому, просто розчинаються у цьому потоці новинок. Тому це спроба тиражувати послання, листове», — зазначив Тарас Прохасько.

До цієї книги увійшли вибрані твори від раніших до новіших творів. Це тексти, які Тарас Прохасько писав упродовж 10-ти років.

У книзі є розділ «Тільки на експорт», тобто твори, які раніше не були опубліковані українською мовою, а писалися іноземною і були спрямовані на іноземних читачів. Зокрема є текст про Україну. Тут автор описує поїздку в українському потязі. Головна тема твору – спроба «пояснити» Україну світу.

«Я вважаю, що потрібно розказувати про Україну. Пояснити неможливо, тим паче, що Україна є настільки багатоскладниковою, що пояснити неможливо. Тим паче, що багато з нас погано уявляє, якою є насправді Україна. Є потреба говорити, розповідати про неї (Україну) незважаючи ні на що», – зауважив Тарас Прохасько.

Під час презентації письменник прочитав уривок з книги.

А наприкінці заходу відбулася автограф-сесія.

Фото Володимира Гуцула

Коментарі