Новини

Україна ризикує вийти із «зеленої» карантинної зони у першій половині вересня — експерти

Коефіцієнт нових випадків захворювань на COVID-19 перевищив 4%.

1 вересня в Україні зафіксували 2 477 нових підтверджених випадків коронавірусної хвороби. Така статистика свідчить про те, що невдовзі країна може покинути «зелений» рівень епідемічної небезпеки, повідомляють експерти KSE (Київської школи економіки).

У Донецькій, Запорізькій, Сумській, Тернопільській, Чернівецькій та Чернігівській областях коефіцієнт виявлення випадків перевищує рекомендовані ВООЗ 5%, а Волинська, Івано-Франківська та Рівненська області ще не підвищили рівень вакцинації до 10%. Лідером за кількістю отриманих щеплень є Київ, де чверть мешканців вакцинувалася принаймні один раз.

Регіоном-лідером за темпами поширення хвороби є Чернівецька область, де в реанімаційних відділеннях розгорнули 77 ліжок, на яких наразі перебувають 32 пацієнти. Завантаженість складає 41,5%. Зокрема в Сторожинецькій ОТГ зафіксували пікове навантаження на систему.

Експерти KSE рекомендують у Чернівецькій області збільшити «ковідні» ресурси вдвічі для виходу на середнє забезпечення по країні та не мати критично навантаження «ковідних» ліжок.

Для контролю ситуації вони рекомендують:

— тримати коефіцієнт виявлення випадків у кожному з регіонів на рівні до 3%;

— збільшити рівень тестувань в Україні на 50% до рівнів Німеччини і Румунії;

— посилити систему виявлення-ізоляції контактних осіб і підвищити рівень контролю за дотриманням ізоляції.

«На 8% зростає кількість нових виявлених випадків за тиждень, шпиталізації незначно спали на 2% через вплив вихідних днів. Показовим залишається співвідношення між кількістю госпіталізованих і виписок, що впливає на навантаження на систему охорони здоров’я і зайнятість ресурсів. Остання продовжує збільшуватися — помітний стрибок у завантаженості реанімаційних ліжок, що також може бути спричинено фактором вихідних днів», — ідеться в повідомленні.

Раніше ми писали, що Чернівецька область знову серед найгірших за захворюваністю на COVID-19.

Коментарі