Новини

ЧНУ знову ввійшов до рейтингу найкращих світових університетів, проте його позиція впала

Всього до світового рейтингу потрапили 10 українських вишів, а перше місце займає Оксфордський університет у Великій Британії. 

Журнал «Times Higher Education» опублікував  щорічний рейтинг кращих університетів світу. До цього списку потрапили 10 українських вишів, зокрема і Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича. Проте жоден із них не ввійшов у першу сотню. 

Світовий рейтинг університетів «Times Higher Education» 2022 містить понад 1600 університетів у 99 країнах. Таблиця базується на 13 показниках ефективности, що вимірюють результати діяльности установи у чотирьох сферах: викладання, дослідження, передача знань та міжнародні перспективи.

Українськими університетами, що ввійшли до списку, є:

— Сумський державний університет — 501-600 місце;

— Національний університет «Львівська політехніка» — 601-800 місце;

— Харківський національний університет радіоелектроніки — 1001-1200 місце;

— Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара — 1201+ місце;

— Львівський національний університет імені Івана Франка — 1201+ місце;

— Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» — 1201+ місце;

— Київський політехнічний інститут — 1201+ місце;

— Київський національний університет ім. Тараса Шевченка — 1201+ місце;

— Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна — 1201+ місце;

Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича — 1201+ місце.

Лідерами рейтингу, як зазвичай, стали університети США і Великої Британії. Перше місце зайняв Оксфордський університет (ВБ). Другу позицію поділили Каліфорнійський технологічний інститут (США) і Гарвардський університет (США). Закривають п’ятірку лідерів Стенфордський (США) і Кембридзький (ВБ) університети.

Укладачі рейтингу зазначають, що цьогорічні результати показують, що пандемія Covid-19 почала змінювати результативність вищої освіти у всьому світі.

Більшість українських університетів втрачає позиції в рейтингу. Наприклад, Чернівецький національний університет упав на 200 позиці проти минулого року. А Харківський університет радіоелектроніки в торішньому рейтингу займав місце в розділі 801-1000, тоді як у новому — тільки 1001-1200. Опустилася нижче і «Львівська політехніка» — з 501-600 до 601-800 місць.

Нагадаємо, що Чернівецький університет виграв майже 400 тисяч доларів на реставрацію Мармурової зали. Виш отримав грант від Посольського фонду США зі збереження культурної спадщини.

 

Коментарі