Новини

Чернівецький університет виграв майже 400 тисяч доларів на реставрацію Мармурової зали

Університет отримав грант  від Посольського фонду США зі збереження культурної спадщини.

Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича отримав грант на майже 400 тисяч доларів від Посольського фонду США зі збереження культурної спадщини. Кошти використають на реставрацію Мармурової зали. Про це пише ІА АСС з посиланням на Фейсбук-сторінку Чернівецького національного університету.

 «Резиденція митрополитів Буковини і Далмації  – незмінний центр духовних, освітніх, наукових та культурних надбань нашої держави, об’єкт Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. А Мармурова зала з-поміж інших приміщень головного корпусу Резиденції викликає незмінне захоплення і безперечно заслуговує уваги, та нині потребує реставрації», — мовиться у повідомленні.

Програма Фонду AFCP має на меті збереження історичних будівель та пам’яток, археологічних об’єктів, музейних колекцій. Американський фонд також підтримує форми вираження традиційної культури, наприклад мови корінних народів та їхні ремесла.

За 20 років своєї діяльности фонд підтримав понад 1000 проєктів у більш ніж 130 країнах.

В Україні фонд інвестував понад 1,3 мільйона доларів у 15 проєктів реставрації культурної спадщини в Україні. Серед них – історичні пам’ятки що входять до спадщини ЮНЕСКО: дерев’яна церква Святого Юрія в Дрогобичі та Чорна Кам’яниця у Львові, а також Києво-Могилянська Академія, Вишнівецький палац та Хортиця.

Окрім Чернівецького університету, фондовий грант виграв Вінницький обласний краєзнавчий музей —  збереження етнографічних об’єктів, пов’язаних Миколою Леонтовичем ($27,917), а також громадська організація «Вибір» з Луганської області — документування пам’яток архітектури Луганської області ($17,285).

Додамо, що цього року Чернівецький університет святкує 10-річчя від моменту включення Резиденції до Списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

 

 

 

Коментарі