Новини

Україна спільно зі США збудують п’ять нових енергоблоків АЕС. Проєкт коштуватиме 30 мільярдів доларів

Крім того, міністри енергетики України та США підписали заяву про «започаткування стратегічного діалогу у сфері енергетики та клімату» між країнами.

Фото: Офіційний Twitter Володимира Зеленського

Український державний оператор електростанцій «Енергоатом» підписав меморандум з американською енергетичною компанією Westi‘nghouse Electric про спільне будівництво нового енергоблоку на Хмельницькій атомній електростанції. Про це повідомив президент України Володимир Зеленський у Twitter.
Меморандум підписали 31 серпня під час присутности Зеленського у Вашингтоні. Зараз президент перебуває в Америці з робочим візитом — на 1 вересня в нього запланована зустріч із президентом США Джо Байденом.


Президент зазначає, що новий енергоблок стане пілотним проєктом та анонсує ще 4 таких же за технологією компанії Westinghouse Electric. Загальна вартість проєкту — до $30 млрд. В Офісі Президента додають, що меморандум передбачає залучення технології американської компанії для будівництва ядерного реактора потужністю приблизно 1,1 ГВт.

Крім того, цього ж дня Зеленський повідомив, що український та американська міністри енергетики Герман Галущенко та Дженніфер Ґренголм підписали заяву про «започаткування стратегічного діалогу у сфері енергетики та клімату» між Україною та США. Цей документ передбачає посилення взаємодії між країнами у питаннях покращення управління державних підприємств енергетичного сектора України, зокрема за допомогою залучення міжнародних незалежних наглядових рад.

Нагадаємо, що вже сьогодні, 1 вересня, президенти України та США мають зустрітися: лідери двох країн планують обговорити російську агресію в Криму і на Донбасі, енергетичну безпеку Києва, боротьбу з корупцією, проєкт демократичних реформ та інші важливі питання.

 

 

Коментарі