Інтерв'ю, Новини

«Ішов до цього титулу майже 6 років»: чернівчанин Кочергін став найсильнішою людиною України

В інтерв’ю «Шпальті» стронгмен розповів, завдяки чому переміг, чи почувається він найсильнішим українцем та чому богатирі нинішнього покоління виглядають атлетичніше за попередників.

Фото Федерації стронгмену України, facebook.com

Чернівецький стронгмен Олександр Кочергін переміг на змаганнях «Найсильніша людина України 2021». На п’єдесталі він опинився вище за срібного призера Дениса Бережника з міста Хуста та киянина Романа Грекова.

Олександр розповів «Шпальті», як у нього проходила підготовка до змагань, завдяки чому йому вдалося перемогти та чому нинішні стронгмени стрункіші за своїх попередників.

Як проходила ваша підготовка, чи були у вас мікротравми або ушкодження?

Загалом підготовка проходила нормально. Щоправда, за три тижні до змагань у мене були травми: надрив чотириголового м’яза на лопатці та надрив трицепса. Але завдяки роботі хорошого лікаря-реабілітолога та масажиста, який зумів мене «підрихтувати», на змаганнях моє самопочуття було хорошим.

Які з вправ на змаганнях вам далися важче, а які – легше?

Першою вправою був «суперйок». Ненависна мною вправа. Звісно, я готував її, але не був певен, що покажу в ній хороший результат, бо завжди мав із нею на змаганнях якісь проблеми. Проте так сталося, що я виграв цю вправу. Навіть обійшов рекордсмена України в ній.

Хоча конструкція для вправи важила аж 400 кілограмів – це відповідає світовому рівню. Я єдиний, хто «вибіг» із 40 секунд. Решта виконували її довше.

Мені у «суперйоці» прогнозували лише 4-5 місце. Тож, перемога у цій вправі свідчила про те, що я в хорошій формі підійшов до змагань, правильно підвівся. А вже наступними вправами були такі, що я люблю: оверхед, дабл дамбл, аксель, лог ліфт, перекидання колеса. Всі вони мені завжди добре вдавалися.

Після якої вправи ви зрозуміли, що зможете перемогти в цих змаганнях?

Після третьої вправи – утримання платформи. На ній стоїть машина, піднімаєш її із платформою, як станову тягу, і повинен простояти якомога довше. У ній я також показав найкращий час. І тоді зрозумів, що на 90% я переможець цього турніру. Але вже після першої вправи отримав такий заряд впевнености, що знав – перемогу вже не відпущу.

Раніше типового стронгмена уявляли як величезного двометрового велетня з животом, на який можна покласти 200-кілограмову кулю. Чому нинішні стронгмени атлетичніші та підтягнутіші?

В часи Василя Вірастюка виступали здоровенні дядьки, під два метри, з животами… Зараз навіть Хафтор Бйорнссон, який був найсильнішою людиною на планеті та виграв чимало титулів, при зрості у два метри та вазі 180 кілограмів ваги має видимий прес, а не круглий живіт.

Можливо, річ у тому, що сучасні атлети хочуть бути не лише сильними, але й мати гарний вигляд. Відповідно, більше часу на тренуваннях приділяють вправам на прес та нарощуванню м’язів. Тому зараз і в Україні, і на світовому рівні більшість атлетів підтягнуті та стрункі. Мало в кого є живіт.

Чи дійсно відчуваєте тепер себе найсильнішим українцем та чого ще б хотіли досягти після цієї перемоги?

Йшов до цього титулу майже 6 років. Уявляв, як емоції переповнюватимуть мене. Проте вийшло дещо інакше. Ще до змагань я мав колосальну впевненість у тому, що виграю. Тому спокійно поставився до перемоги.

Але, звісно, задоволений тим, що здійснив свою мрію. Все ж мені вдалося вписати своє ім’я в український «cтронг». Бо цей титул і звання найсильнішої людини України 2021 року залишиться зі мною до кінця життя.

Наразі є бажання ще раз поїхати на змагання до Америки і заявити про себе там. Але поки не хочеться думати про плани на майбутнє. Хочеться відпочити і насолодитися перемогою, про яку давно мріяв.

Коментарі