Новини

Протести на змаганнях та нові світові рекорди: як пройшов сьомий день Паралімпійських ігор для України

За сім змагальних днів на Паралімпійських іграх в української збірної 67 нагород.

Максим Коваль Фото: Reuters

Сьомий день Паралімпіади у Токіо приніс Україні 13 медалей, три з яких виявилися золотими. Також день сьогодні був наповнений визначними подіями: від здобуття паралімпійських рекордів до протесту на змаганнях і перерахування балів.

Зокрема сьогодні Максим Крипак здобув чергову свою золоту медаль у плаванні. Він брав участь у запливі на дистанції 100 метрів батерфляєм. При цьому знову перевершив світовий рекорд, що раніше належав ще одному українцеві — Денисові Дуброву.

Також здобув золоту медаль і Андрій Трусов — у запливі на 50 метрів вільним стилем, клас — S7. Перед виступом у фіналі саме він мав найкращий час у кваліфікації — її він проплив за 27.44 секунди. Крім того, саме йому раніше належав світовий рекорд на цій дистанції — 2019 року він її подолав за 27.07 секунди. 

Крім того, на сьомий день Ігор сталася непередбачувана ситуація: через протести змагання зі штовхання ядра мусили повторити.

Попередньо українці Максим Коваль та Олександр Яровий виграли «срібло» та «бронзу», а малазієць Мухаммад Зіяд Золкефлі виграв золоту нагороду. Проте згодом малазійське видання Astro Arena повідомило, що Україна подала протест щодо результату Зіяда. Українці поскаржилися на те, що малазієць та ще два легкоатлети прибули із запізненням у кімнату очікування перед початком змагань.

У підсумку результати Зіяда та ще двох легкоатлетів анулювали. Тож спортсмени переграли змагання. У результаті Коваль і Яровий здобули «золото» та «срібло» Паралімпіади-2020. А Коваль до того ж побив світовий паралімпійський рекорд.

Срібну нагороду у сьомий день змагань здобули:

Оксана Ботурчук — біг на 400 метрів, клас — T12;

Єгор Дементьєв — гонка з роздільним стартом, клас — С5;

Максим Веракса — 100 метрів, вільний стиль, клас — S12;

Олександр Яровий — штовхання ядра, клас — F20.

А бронзові медалі українській збірній принесли:

Василь Крайник — плавання на дистанції 200 метрів, комплексний стиль, клас — S14;

Євген Богодайко — 50 метрів, вільний стиль, клас — S7;

Єлизавета Мерешко — 100 метрів, вільний стиль, клас — S7.

Також «бронзу» здобула збірна України в мікстестафеті з плавання вільним стилем, класи S11-S13.

Додамо, що у медальному заліку зараз Україна на п’ятому місці. Після семи змагальних днів на Паралімпіаді в українців 67 нагород.

Коментарі