Новини

У Румунії невакциновані вчителі здаватимуть ПЛР-тести що три дні

Усі тестування проводитимуть за державний кошт.

Фото: Getty Images

Під час карантину в Румунії всі вчителі повинні бути повністю вакцинованими. Водночас ті, хто ще не отримав щеплення, повинні будуть здавати ПЛР-тести що три дні, аби їх допустили до роботи. Про це пише ALBA24.

Міністерство освіти Румунії планує запровадити карантин для вчителів, якщо показник захворюваности на COVID-19 буде вищим за 6 випадків на тисячу населення.

У разі карантину всі педагоги повинні будуть мати сертифікат про вакцинацію. Якщо його немає, то невакциновані вчителі здаватимуть ПЛР-тест кожні 72 години. Зазначають, що тести робитимуть за державний кошт.

В управлінні освіти наголосили: якщо вчителі не погодяться на це, то їм не дозволять продовжувати викладати у класах. Так, невакцинованих педагогів, які відмовляться здавати ПЛР-тести, переводитимуть на дистанційну роботу або відправлятимуть у неоплачувану відпустку, поки епідеміологічна ситуація не покращиться.

Нагадаємо, що на Тернопільщині запровадили схожу систему: під час посиленого карантину невакциновані вчителі повинні будуть робити ПЛР-тести щотижня, але вже за свій кошт.

Водночас освітній омбудсмен Сергій Горбачов вважає, що наразі немає документа, який би вимагав від педагогів робити ПЛР-тести за власний кошт для допуску до роботи.

«Якщо проходження ПЛР-тесту є умовою доступу до роботи, то цей тест має бути безкоштовним. Інакше це порушення прав, адже тести дорогі»,
– каже Горбачов.

Саму ідею щодо здачі ПЛР-тесту невакцинованим учителям освітній омбудсмен вважає логічною, адже, за його словами,  школа повинна забезпечувати право на життя і здоров’я.

Коментарі