Новини

В Україні запроваджують електронні свідоцтва про середню освіту — школи їх більше не видаватимуть

Водночас для учнів із порушенням зору можуть виготовити паперову копію електронного свідоцтва з використанням шрифту Брайля.

Міністерство освіти і науки (МОН) затвердило виготовлення та облік електронних документів про початкову освіту. Свідоцтва видаватимуть уже з 1 вересня 2021 року. Про це повідомляє пресслужба Міністерства.

Відтепер документи про освіту видаватимуть на кожному рівні повної загальної середньої освіти. Весь процес замовлення, виготовлення та обліку свідоцтв про початкову освіту здійснюватимуть в електронній формі.

Оригінал такого свідоцтва про початкову освіту буде створюватися за зразком, затвердженим Міносвіти. Його зберігатимуть у Єдиній державній електронній базі з питань освіти (ЄДЕБО) в Реєстрі документів про освіту.

Свідоцтво про початкову освіту більше не відтворюватимуть у пластиковій картці, і воно не потребуватиме додатку на спеціальному бланку. Тож школи тепер не обліковуватимуть такі документи.

У МОН зазначають, що процедура цифровізації дасть можливість:

— забезпечити виготовлення та видачу свідоцтв (або їхніх паперових копій) у найкоротші строки;
— швидко виправити виявлену помилку у свідоцтві;
— забезпечити подальшу цифровізацію сфери освіти і зменшити витрати на виготовлення документів про освіту;
— врахувати потреби учнів із порушенням зору — тепер вони зможуть отримати свідоцтво у вигляді, придатному для читання;
— зменшити бюрократизацію освітньої системи управління.

Водночас за бажанням батьків школи можуть видавати паперові копії свідоцтв, засвідчених підписом директора школи та печаткою. Якщо батьки втратять цей зразок, то вони можуть звернутися до школи для повторного його отримання.

Також для учнів із порушенням зору можуть виготовити паперову копію електронного свідоцтва з використанням шрифту Брайля.

Раніше ми писали про те, що українці без доступу до додатку «Дія» можуть отримати всі послуги сервісу у спеціально облаштованих місцях центрів надання адміністративних послуг.

Коментарі