Новини

Науковці детально зобразили кліматичні зміни в майбутньому на інтерактивній мапі

На атласі можна простежити зміну температур та рівень підйому океану в різних регіонах, подивитися прогнози на майбутнє.

Фото: Roxanne Desgagnés/Unsplash

Експерти-кліматологи відобразили кліматичні зміни на новій інтерактивній мапі. Атлас не лише показує поточну ситуацію на планеті, а й прогнозує ситуацію в майбутньому. Інформацію можна фільтрувати за регіонами, періодами, температурами та іншими показниками.

Нещодавно вчені з ООН опублікували звіт CMIP6 із кліматичних змін та прогнозів на майбутнє.

«Згубний вплив людства на клімат — це констатація факту», — йшлося в заяві науковців.

Регіональна інформація «Інтерактивного атласу» дозволяє проводити часовий та просторовий аналіз тенденцій та змін в атмосфері та океані, екстремальних індексів та факторів впливу на клімат. Ці дані отримані з декількох глобальних та регіональних наглядових звітів та модельованих наборів даних, які представлені у звіті ООН.

IPCC

Метою цього інтерактивного атласу є демонстрація усіх сценаріїв розвитку глобального потепління у майбутньому. Він повинен переконати суспільство задуматися, та засвідчитися у змінах, переглянувши власний регіон на мапі.

В атласі враховані історичні спостереження за різними регіонами планети та прогнози на основі актуальних математичних моделей. Між ними можна перемикатися, щоб порівнювати результати. Також можна подивитися графік зростання температур.

Майбутні прогнози можна аналізувати, використовуючи як часові проміжки (2021-2040, 2041-2060 та 2081-2100 відповідно), так і рівні глобального потепління (коли температура підніметься на 1.5 ° C, 2 ° C, 3 ° C або 4 ° C). В атласі можна переглянути регіон, у якому розташована Україна, зокрема простежити зміну температури за останні роки.

Графік зростання температури у регіоні, в якому перебуває Україна/IPCC

Крім того, з атласу також можна дізнатися про підйом рівня Світового океану та кількість опадів.

Загалом прогнози інтерактивної мапи сягають 2100 року.

 

Раніше ми писали про те, що науковці з ООН опублікували звіт про неминучі кліматичні наслідки для планети. Багато змін уже не можна зупинити, але можливість запобігти катастрофічним наслідкам ще є.

 

 

Коментарі