Новини

Створення Містосервісу: чи замінить комунальне підприємство приватних управителів

Новостворений «Містосервіс» об’єднує чернівецькі ЖРЕПи, але більшість територій обслуговування поки що закріплена за приватними управителями.

Майже три роки тому більшість ЖРЕПів у Чернівцях ліквідували, а їм на зміну призначили управительські компанії. Рішення було законним — ним міська рада виконувала Закон України «Про житлово-комунальні послуги».

Цей законодавчий акт передбачав ліквідацію комунальних ЖРЕПів. Їх мали замінити приватні управительські компанії, котрі на умовах конкурсів укладали б договори з департаментом ЖКГ та мешканцями будинків.

Попри те, що виконання такого рішення було на часі, прозорість та чесність конкурсів, на яких визначали управителів, викликала сумніви.

«Шпальта» вже розповідала, як свої території обслуговування отримали зокрема й фірми-одноденки, створені за місяць до конкурсу. Ба більше, міська рада тоді безплатно передала приміщення розформованих ЖРЕПів, території яких ці новоспечені приватні управителі перейняли.

Нагадаємо, зміна форми домоуправління відбулася після того, як депутатська більшість звільнила з посади тодішнього міського голову Олексія Каспрука. Коли останній поновився на посаді, то звертався до суду, аби змусити управительські компанії повернути гроші за послуги, які вони насправді не надавали.

Проте доки тривала судова тяганина, Каспрук вдруге позбувся своєї посади. А представники міської ради за керівництва Продана забрали з суду позов, заявивши, що не мають претензій до приватних управителів.

Нинішня чернівецька влада поки що не змогла остаточно вирішити питання з недобросовісними управителями, котрі досі продовжують отримувати від споживачів гроші, але натомість не виконують належно роботу. Це призвело до того, що чернівчани масово перестали сплачувати їм гроші, а управителі почали через суд стягувати кошти з людей.

Не бачили договору і впевнені, що його не існує

Ще однією з причин, чому люди масово перестали сплачувати за послуги, яких часто вони фактично й не отримували, є відсутність договору. Не бачивши останній, люди були впевнені, що його не існує. Проте реальність інша.

Як розповідає директор КП «Містосервіс» Роман Никифорук, 2018 року єдиним суттєвим порушенням у реорганізації ЖРЕПів у приватні управительські компанії було те, що останні отримали всю матеріально-технічну базу безоплатно.

Водночас з укладанням договорів між мешканцями та управителями правових колізій насправді немає.

«Був закон про житлово-комунальні послуги. Він дав можливість мешканцям упродовж року визначитися з формою управління. Якщо люди тоді утворили ОСББ або обрали собі управителя, за них договір ніхто не підписував», — пояснює директор «Містосервісу».

Але мешканці більшости будинків так і не визначилися впродовж наданого часу з тим, хто надаватиме їм такі послуги.

Тому обирати їм управителя отримали повноваження органи місцевого самоврядування. На місцях потрібно було провести конкурси та визначити управителів багатоквартирних будинків, мешканці яких не визначилися.

«Це був конкурс за типовим договором, який перераховує основні базові послуги, котрі повинні оплачувати мешканці. Договір є публічним, викладеним у вільному доступі. Тому мешканці можуть звернутися в Департамент, вимагаючи копію договору, або до управителя. Він зобов’язаний її надати», — резюмує Роман Никифорук.

Як «виховувати» свого управителя

Водночас адвокат Максим Станкевич пояснює, що відсутність договору не звільняє від обов’язку сплачувати за фактично отримані послуги.

«Споживачі зобов’язані оплатити житлово-комунальні послуги, якщо вони фактично користувалися ними. Відсутність договору про надання житлово-комунальних послуг не може бути підставою для звільнення споживача від їх оплати. За відсутности оформлених договірних відносин, але в разі прострочення сплати отриманих послуг боржник несе фінансову відповідальність, передбачену законом», — каже адвокат.

Якщо користувачів не влаштовують якість чи кількість житлово-комунальних послуг, які вони отримують, їм необхідно фіксувати проведені управителем роботи або їхню відсутність. Адже у суді доведеться доводити, що саме вас не влаштовує. Доказами неотримання послуг може стати акт мешканців будинку, фототаблиці, історія листування з постачальником тощо.

«Судова практика свідчить про те, що бажано  фіксувати неналежне надання послуг одразу після виявлення цього факту. Бо беззастережне їх прийняття сприймається за «правило мовчазної згоди». Якщо ви не поскаржилися одразу, значить, отримали послуги належної якости та в достатній кількості», — розповідає адвокат.

Водночас за його словами, відповідно до статті 7 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», споживач має право зокрема на зменшення розміру плати за житлово-комунальні послуги у разі їх ненадання, надання не в повному обсязі або зниження їхньої якости.

«Найдієвіший спосіб вирішення розбіжностей між споживачем та постачальником послуг є отримання деталізовано розписаного переліку наданих послуг та порівняння його з фактично наданими послугами.

У разі наявности розбіжностей між оголошеним і виконаним необхідно провести фіксацію такої розбіжности і звернутися з претензією до постачальника.

Якщо ж не вдається дійти порозуміння між постачальником та споживачем, єдиним цивілізованим способом вирішення суперечки є суд», — резюмує адвокат Максим Станкевич.

Більшість будинковолодінь міста залишаться за приватними управителями

Як пояснює директор «Містосервісу» Роман Никифорук, його комунальне підприємство стало правонаступником окремих ЖРЕПів та управителем житлового фонду, який ЖРЕПи обслуговували. Йдеться про підприємства №№ 4, 5, 6, 17 і 14. Також сюди приєднали дев’ятий та одинадцятий.

«Але після рішення про приєднання ЖРЕПи № 9 та 11 були на стадії ліквідації та вже не були управителями житлового фонду. Замість них працювали управительські компанії.

Тому це об’єднання не зачепило території відповідальності цих двох ЖРЕПів. Ми стали управителями тільки тих територій, які були за ЖРЕПами, що продовжили функціонувати після приходу приватних управителів, і які мали свій житловий фонд», — пояснює Роман Никифорук.

Як розповідає директор «Містосервісу», до прикладу, 17-й ЖРЕП, який також увійшов до складу цього комунального підприємства, не мав своєї території обслуговування. Всі його будинки перейшли до ПП «Порядок у домі».

А безпосередньо житлові фонди «Містосервіс» отримав лише від чинних ЖРЕПів: № 4, 14, 5 та 6. Тож зараз у підпорядкуванні комунального підприємства 800 будинків.

Чи можливо змінити управителя

Водночас Роман Никифорук зазначає, що співвласники багатоквартирних будинків можуть змінити в будь-який момент свого управителя на будь-якого іншого. Але таке рішення вони повинні ухвалити більшістю, провівши збори.

«Люди повинні організувати збори, оформити протокол засідання, запросити щонайменше за два місяці до дати проведення попереднього управителя. Він повинен підготувати звіт до цих зборів. Також потрібно запросити одного або декількох управителів, із якими мешканці хотіли б укласти договір», — пояснює очільник «Містосервісу».

Надалі, за словами Романа Никифорука, кожен із нових управителів повинен підготувати кошторис. І лише тоді мешканці на цих же зборах оберуть собі нового управителя або залишать старого.

Для серйозних робіт 100 гривень оплати на місяць недостатньо

Варто зазначити, що такий договір діє не поквартирно, а побудинково. Логіка така: управитель надає мешканцям послуги на суму, яку вони йому сплачують.

«А тут своєю чергою випливає й проблема наших співвласників. До прикладу, приходить мешканець та скаржиться на те, що над його квартирою тече покрівля. Він сплачує вчасно щомісяця. Але сума сплати становить 100 гривень на місяць. А на ремонт покрівлі потрібно 10 тисяч», — наводить приклад посадовець.

Саме тому стосунки мешканців та управителів полягають у тому, що послуги надають відповідно до умов, прописаних у договорі. У згаданому прикладі всі мешканці будинку повинні оплатити вартість ремонту покрівлі.

Діра лише над однією квартирою, але ж питання заміни й ремонту покрівлі стосується цілого будинку. Подібне стосується обслуговування підвальних приміщень, сходових клітин, фасаду будинку тощо.

Роман Никифорук визнає, що не всі приватні управителі виконують свою роботу добросовісно. Водночас вибір щодо таких компаній у Чернівцях наразі невеликий.

Так, мешканці будь-якого будинку в Чернівцях можуть приєднатися до комунального підприємства «Містосервіс». Але пан Роман зізнається: підприємство ще неготове цілком обслуговувати велику кількість будинковолодінь.

Але працівники підприємства можуть проконсультувати охочих поміняти управителя, зокрема і юридично, допомогти з вибором компанії, а також в оформленні протоколів зібрань щодо зміни управителя та надати необхідні роз’яснення.

Коментарі