Новини

У Великій Британії перестали фіксувати тромбози після вакцини: як покращили ситуацію

У більшості випадків ускладнення після вакцинації «AstraZeneca» у молодих людей виявляли тромбози.

Фото: Spencer Davis/Unsplash

У Великій Британії перестали фіксувати випадки тромбозу та вірусіндукованої імунної тромбоцитопенії внаслідок вакцинації препаратом «AstraZeneca» після того, як обмежили його застосування серед людей віком до 40 років. Про це йдеться в дослідженні вчених із лікарні Оксфордського університету. Передає Reuters

Довідка: вірусіндукована імунна тромбоцитопенія — це набуте імунне захворювання, викликане вірусом. Через зменшення кількости тромбоцитів у кров’яному потоці характерні проблеми в зупинці кровотечі.

У дослідженні зазначають, що приблизно 85% людей із побічними ефектами у вигляді виникнення тромбів вакцинували препаратом «AstraZeneca» та були молодшими за 60 років.

Учені проаналізували 294 випадки тромбозів, і всі вони були пов’язані з цією вакциною.

За словами керівниці дослідження гематологині Оксфордського університету Сью Певорд, така побічна дія траплялася переважно серед здорових людей молодого віку. Особливо небезпечним був крововилив у мозок.

Загальний рівень смертности від цієї хвороби становив 23%, але він збільшився до 73% у випадках згустків у мозку, відомих як тромбоз венозних синусів головного мозку. 

На щастя, таке лікування, як обмін плазми крови, збільшило можливість виживання у важких випадках до 90%.

Гематологиня зазначила, що випадки тромбозу припинилися після рішення не вакцинувати людей віком до 40 років препаратом «AstraZeneca».

«Ми не спостерігали нових випадків за останні чотири тижні чи близько цього, і це стало великим полегшенням», — сказала Певорд.

Додають, що побічні ефекти після вакцини «AstraZeneca» змусили багато країн встановити вікові обмеження на її використання серед молодих людей.

Раніше ми писали, що Німеччина зобов’яже невакцинованих громадян здавати тест на Covid-19. З осени — за гроші.

Коментарі