Офтоп

Квінн — перший транс-спорстмен, що виграв «золото» на Олімпійських іграх

Цьогоріч на Олімпіаді у Токіо було понад 160 відкритих ЛГБТ+ спортсменів. 

Фото: Naomi Baker/Getty Images

Член жіночої збірної Канади з футболу Квінн став першим транс-спортсменом, який коли-небудь вигравав золоту медаль. Квінн разом зі своєю жіночою збірною Канади по футболу перемогли команду Швеції 7 серпня у фіналі Олімпіади в Токіо. Про це пише The Rolling Stone.

25-річний футболіст із Торонто ввійшов в історію, ставши першою небінарною людиною, яка коли-небудь виступала на олімпійській сцені.

Футболіст зробив камінг-аут у вересні минулого року як небінарна людина і використовує займенники they / them (вони / їх) та тільки одне ім’я — «Квінн». Спортсмен висловив бажання поділитися своєю гендерною ідентичністю з громадськістю, щоб репрезентувати більше представників ЛГБТ+ спільноти для молодих людей.

«Я хочу, щоб мене бачила квір-спільнота, яка не бачить таких людей у своїй стрічці. Я знаю особисто, бо мені це врятувало життя багато років тому», — сказав Квінн.

Раніше спортсмен вигравав бронзову медаль із командою Канади на Олімпіаді 2016 у Ріо, але лише у вересні 2020-го зробив камінг-аут, тому і залишився в жіночій футбольній команді.

Міжнародний олімпійський комітет тільки нещодавно оновив свої правила щодо транс-спортсменів, дозволивши Квінн, новозеландській важкоатлетці Лорел Хаббард та іншим брати участь у іграх у Токіо.

Коли Квінн уперше прибув до Японії, то написав в Instagram: 

«Я був першим відкритим транс-олімпійцем, який брав участь в іграх. Я не знаю, що мені відчувати. Я пишаюся тим, що бачу «Квінн» у складі збірної та в моїй акредитації. Мені сумно, бо знаю, що до мене були олімпійці, які не могли жити своєю правдою. Я відчуваю оптимізм щодо змін. Зміна законодавчої влади, зміни в правилах, структурі та менталітеті» — зазначив футболіст.

Також спортсмен наголосив, що для транс-людей є ще багато перешкод у спорті:

«Транс-жінки постійно зіштовхуються з дискримінацією та упередженістю, намагаючись здійснити свою олімпійську мрію. Бій не наближається до кінця… і я святкуватиму, коли ми всі будемо тут», — розповів Квінн.

Незважаючи на суперечки щодо кваліфікації Лорел Хаббард, транс-жінки, яка цього року провалила свій виступ на іграх, у Токіо змагалася рекордна кількість ЛГБТ-спортсменів. Цього року їх було близько 160. Це вдвічі більше, ніж 2016 року. 

До того ж, багато зі спортсменів вирішили зробити камінг-аут на самих іграх: так, італійська лучниця Лучілла Боарі розповіла про свою сексуальну орієнтацію просто у прямому етері, присвяченому її бронзовій медалі. А польська спортсменка Катажина Зілман зробила камінг-аут на іграх, після того, як її заяву вирізали з етеру на польському телеканалі.

Коментарі