Новини

Інженери розробили клей для зупинення сильної кровотечі: їх надихнули морські жолуді

Використання клею буде набагато ефективнішим способом лікування травматичних ушкоджень та зможе контролювати кровотечі під час операції.

Фото: May Gauthier/Unsplash

Інженери Массачусетського технологічного інституту розробили міцний біосумісний клей. Він може ущільнювати пошкоджені тканини і зупиняти кровотечу. Винахідники надихалися морськими жолудями, які використовують клейку речовину, щоб прикріплюватися до каменів.

Про це передає Massachusetts Institute of Tecnology.

Нова паста може прилипати до поверхонь, навіть якщо вони покриті кров’ю, й утворювати ущільнення впродовж 15 секунд після нанесення. За словами дослідників, такий клей — набагато ефективніший спосіб лікування травматичних ушкоджень, який може контролювати кровотечу під час операції.

«Це вирішить проблему зчеплення клітин у складних обставинах, а саме у вологому, рухомому середовищі тканин людини. Водночас ми намагаємося перетворити ці фундаментальні знання на реальні продукти, які можуть врятувати життя», — каже Сюаньхе Чжао, один із головних авторів дослідження.

Пошук шляхів зупинки кровотечі — давня проблема, яка не була належним чином вирішена, каже Чжао. Шви зазвичай використовують для ущільнення ран, але накладання їх — процес важкий. Його часто складно виконати в екстрених ситуаціях. Серед військовослужбовців крововтрата є провідною причиною смерти після отримання травми, а серед населення — це друга причина смертности.

Більшість кровоспинних засобів, які зараз доступні, займають декілька хвилин, щоб сформувати ущільнення, і не завжди діють на рани, що сильно кровоточать.

Лабораторія Чжао працює над вирішенням цієї проблеми вже декілька років.

2019-го його команда розробила двосторонню тканинну стрічку й довела, що її можна використовувати для закриття хірургічних розрізів. Ця стрічка натхненна клейким матеріалом, який павуки використовують для захоплення здобичі. Вона складається із заряджених полісахаридів, які майже миттєво вбирають воду з поверхні, очищаючи суху ділянку, до якої прилипне речовина.

Для свого нового клею для тканин вчені знову надихалися природою. Цього разу зосередилися на морських жолудях, які прикріплюються до різних поверхонь. Учені розробили клей, схожий до речовини паразитів.

Коли таку пасту наносять на вологу поверхню, наприклад, покриту кров’ю тканину, олія, з якої складається клей, відштовхує кров та інші речовини, дозволяючи мікрочастинкам зшиватися й утворювати ущільнення над раною. Впродовж 15-30 секунд клей схоплюється і кровотеча припиняється.

Дослідження на тваринах показали, що ущільнення залишається неушкодженим упродовж декількох тижнів. Клей повільно розсмоктується всередині тіла протягом кількох місяців. Його також можна видалити раніше, застосувавши спеціальний розчин. Це робитимуть, якщо хірургам потрібно буде відкрити рану, щоб прооперувати.

Дослідники сподіваються представити клей після додаткових досліджень на моделях тварин, а потім — тестуваннях на людях.

Вам може бути цікаво: Учені знайшли зв’язок кишкових бактерій з аутизмом.

Коментарі