Новини

Учені знайшли зв’язок кишкових бактерій з аутизмом

У майбутньому це допоможе розробити тести на аутизм та, можливо, знайти лікування для хвороби.

Фото: Bermix Studio/ Unsplash

Досі вчені не давали точної відповіді на те, що викликає розлад аутистичного спектра (РАС). Науковцям із Гонконгу вдалося довести прямий зв’язок аутизму з певними видами бактерій у кишечнику дитини. У майбутньому це дозволить розробити діагностичні тести.

Про це пишуть у науковому журналі BMJ.

Учені неодноразово вивчали можливий зв’язок між РАС і мікробіомом кишечника дитини, проте раніше подібні дослідження проводили переважно на тваринах.

У новому дослідженні брали участь 128 дітей віком від 3 до 6 років, у половини з яких діагностували аутизм. Усі інші діти входили в контрольну групу для порівняння даних. Упродовж двох років фахівці вивчали склад калу в усіх дітей і оцінювали вплив харчування на нього.

Науковці виявили затримку в розвитку мікробіому кишечника у дітей з РАС, нехарактерну для дітей без цього захворювання. Крім того, у їхньому кишечнику містилися п’ять типів бактерій, яких немає в однолітків дітей з аутизмом.

«Одна з п’яти типів бактерій — «Clostridiun» — виділяє нейротоксини, які передаються у мозок і впливають на емоції та соціальну взаємодію дитини», – пояснили науковці.

Також вони зібрали детальні дані про харчування всіх дітей, які брали участь у цьому дослідженні, і виявили, що різниці між раціоном дітей з аутизмом і без нього немає. Це свідчить про те, що харчування не є важливим фактором.

На думку авторів дослідження, отримані дані в перспективі можуть бути використані як маркери для діагностичного тесту на аутизм, чутливість якого буде не менше 80%. Припускають, що корекція мікробіому дитячого кишечника може стати ключем до створення ефективного лікування аутизму.

Вам може бути цікаво: «Діти з аутизмом мають свій внутрішній світ, а я маю зануритися у нього». Інтерв’ю з волонтеркою Мариною Ковбиш

 

Коментарі