Новини

Відсутність сну після пологів може віднімати до семи років біологічного життя у матерів — дослідження

Дослідники виявили, що недосипання також робить молодих матерів більш схильними до раку та серцево-судинних захворювань.

Фото: Isaac Quesada/Unsplash

Британські дослідники виявили, що жінки, які сплять менше семи годин на ніч — оскільки постійно піклуються про немовлят вночі, – можуть втратити від 3 до 7 біологічних років життя. Про це повідомляє The Telegraph.

Коли молоді матері скаржаться на безсонні ночі, які забирають роки з їхнього життя, вони можуть мати рацію. Брак сну також може зробити їх більш сприйнятливими до раку та серцево-судинних захворювань.

Учені вивчали 33 матерів під час їхньої вагітности та першого року життя їхніх немовлят. Науковці аналізували материнські ДНК зі зразків крови, щоб визначити їхній «біологічний вік», який може відрізнятися від хронологічного. Результати показали, що через рік після пологів біологічний вік матерів, які спали менше семи годин на ніч упродовж шести місяців, був на три-сім років старшим, ніж у тих, хто входив у систему сім годин і більше.

Матері, які спали менше семи годин, мали коротші теломери в лейкоцитах. Ці маленькі шматочки ДНК на кінцях хромосом діють як захисні ковпачки, як пластикові наконечники на кінцях шнурків, кажуть вчені. Укорочені теломери можуть бути пов’язані з вищим ризиком раку, серцево-судинних та інших захворювань, а також ранньою смертю, кажуть дослідники.

Джудіт Керролл, професорка психобіології в Каліфорнійському університеті та авторка дослідження, каже:

«Перші місяці недосипання після пологів можуть мати тривалий вплив на фізичне здоров’я. Ми знаємо з багатьох досліджень, що сон менше семи годин на ніч шкідливий для здоров’я та збільшує ризик вікових захворювань».

Професорка додає, що багато дослідників людського сну вважають, що якість сну так само важлива для загального здоров’я, як дієта та фізичні вправи.

Керролл закликала молодих матерів скористатися можливостями для додаткового сну, наприклад, поспати, коли їхні діти сплять або заручитися допомогою партнера вночі.

«Піклування про ваші потреби у сні допоможе вам і вашій дитині в довгостроковій перспективі»,— каже професорка.

Дослідники радять обом батькам нести частину тягаря піклування про дитину однаково, наприклад за допомогою декретної відпустки на роботі.

Раніше ми писали про те, що в Україні татам дозволили йти в декрет.

Коментарі