Новини

В Україні чоловікам дозволили йти в декрет

У відпустку тривалістю до 14 днів під час народження дитини також зможуть іти бабуся чи дідусь.

Фото Marcin Jozwiak, unsplash.com

Верховна Рада України ухвалила законопроєкт №3695 про можливість чоловіків мати право доглядати за дитиною. Про це пише The Village Україна.

«Цим законопроєктом пропонується забезпечити рівні можливості матері та батька на догляд за дитиною та поєднання трудової діяльності із сімейними обов’язками; усунути законодавчі прогалини, які обмежують права чоловіка на відпустку для догляду за дитиною; створити передумови для посилення ролі батька у процесі вихованні дітей та розвитку відповідального батьківства в Україні», – зазначили у пояснювальній записці до документа.

Що передбачає законопроєкт:

– батько може взяти оплачувану відпустку до 2 тижнів після народження дитини;

– батько й мати тепер мають рівні можливості, щоб узяти декретну відпустку на догляд за дитиною до трьох років;

– можливість брати додаткову відпустку для догляду за дитиною для батька з багатодітної родини або сім’ї, де є дитина з інвалідністю.

Закон набирає чинности з дня, наступного за днем його опублікування.

Донині в Україні тільки матір могла делегувати право на відпустку батькові. Водночас якщо мати працює ФОПом або не оформлена в компанії, чоловік не міг узяти декрет, бо дружина не перебуває в трудових відносинах і не може взяти відпустку.

Цей законопроєкт про рівні можливості матері та батька на догляд за дитиною зареєстрували у Верховній Раді в червні 2020 року. У першому читанні його підтримали у грудні 2020 року.

Коментарі