Новини

Учителям до кінця року підвищать зарплатню на 9% — МОН

Також зазначають, що вчителям, які пройшли професійну сертифікацію, додають 20% до зарплатні.

Фото: Kateryna_Lashchykova

За словами міністра Сергія Шкарлета, до кінця року зарплатню для вчителів шкіл підвищать на 9%. Також у кожного педагога є можливість заробити додатково 20% до заробітної плати. Для цього треба пройти сертифікацію. Про це міністр освіти  розповів в інтерв’ю порталу «Слово і Діло».

«Цього року майже на 9% зросте зарплата вчителів. У нас сьогодні тільки середня зарплата освітян уже майже у 2,4 раза більше, ніж рівень мінімальної. Середня зарплата в освіті може зрівнятися з середньою зарплатою в економіці», — каже міністр Сергій Шкарлет.

Додають, що для вчителів розробили різні курси для підвищення кваліфікації, наприклад, громадські організації, у яких тренери шкіл навчалися в європейських країнах.  На ці заходи держава заклала 400 мільйонів гривень.

«Дуже важливо, що в концепцію зростання заробітних плат закладено можливість самого вчителя заробити собі додатково 20% до заробітної плати за рахунок процедури сертифікації вчителя в початковій школі. Відчуваєш, що твоя спроможність набагато вища, ніж, наприклад, у колеги – можеш пройти процедуру сертифікації», — додає міністр.

У МОН розповідають, що сертифікація — це оцінювання професійної компетентности вчителя. Вона допомагає виявити кращих педагогів, які готові поширювати свій досвід.

Сертифікація для вчителів відбувається у три етапи:

— незалежне тестування;

—  самооцінювання;

— спостереження експерта.

У разі успішного проходження вчитель отримує сертифікат, можливість зарахувати його як чергову атестацію та надбавку до зарплати у 20% упродовж трьох років (термін дії сертифіката).

Цьогоріч на сертифікацію подалися вдвічі більше вчителів, ніж торік, каже Шкарлет:

«Звичайно, їх подається не так багато, але з кожним роком кількість охочих зростає. Але ти сам собі можеш на 20% збільшити зарплату, це непогана сума», — зазначає міністр освіти.

Зазначимо, що в Україні середня зарплата на кінець червня 2021 року сягала 14 313 грн, що на тисячу більше, ніж у квітні. А проти минулого року вона стала вищою на 23,6%. Реальна заробітна плата зросла на 12,9%. Найвища вона у Києві.

Нагадаємо, нещодавно міністр освіти заявив, що на уроки сексуального виховання в шкільній програмі немає часу.

Коментарі