Новини

8 серпня Україна вичерпала запас своїх природних ресурсів на 2021 рік. Тепер ми живемо «в борг» у природи

Для України день вичерпання природних ресурсів настав на тиждень пізніше, ніж для всієї Землі.

Фото: Markus Spiske/Unsplash

8 серпня 2020 року Україна вичерпала річний запас своїх природних ресурсів (вода, чисте повітря, ґрунт тощо), які планета здатна відновити впродовж року. Зараз країна живе «у борг» перед природою.

Про це за власними підрахунками заявила  міжнародна організація Global Footprint Network.

День екологічного боргу для всієї Землі настав 29 липня.

Найшвидше витратили свої річні природні ресурси Катар і Люксембург — 9 і 15 лютого відповідно.

Цьогоріч людство збільшило свій екологічний слід на 4,6% проти минулого року. Зокрема на 6,6% збільшилися викиди вуглецю.

Показник річного запасу розраховують ще з 1986-го. І з кожним роком перетин межі відновлення ресурсів планети настає дедалі раніше, винятком став 2020 рік. 1993-го цю межу перетнули 21 жовтня. 2003-го це відбулося 22 вересня. У 2017-му — 2 серпня, а 2019-го — 29 липня.

Минулоріч ресурси закінчилися на місяць пізніше — 22 серпня. Експерти кажуть, що торік природних ресурсів витрачали менше через пандемію коронавірусу, зокрема через локдауни.

Додамо, що у спільному дослідженні Oxfam та Стокгольмського інституту довкілля довели, що найбагатші 10% населення (близько 630 мільйонів людей) відповідальні за понад половину (52%) викидів парникових газів, із них на 1% найбагатших людей припадає 15% викидів.

А на 50% найбіднішого населення Землі припадає лише 7% шкідливих для атмосфери викидів, тобто понад удвічі менше.

Якщо ж темпи зростання викидів, спричинені найбагатшими людьми світу, залишатимуться такими, як зараз, то до 2050 року температура зросте ще на 1,5 градуса за Цельсієм — навіть якщо решта світу знизить рівень шкідливих викидів до нуля. Збільшення температури призведе до неповоротних наслідків, зокрема до зменшення врожайности рослин і, відповідно, до змін в екосистемах світу.

Раніше ми писали про те, що через зміну клімату в Україні скоро не зможуть вирощувати деякі види агрокультур. Це, до прикладу, соя, ріпак чи кукурудза.

 

Коментарі