Новини

Через зміну клімату в Україні скоро не зможуть вирощувати деякі види агрокультур

Фактично вся смуга українського чорнозему потрапляє в зону «ризикованого землеробства» через посуху.

Фото: Соєве поле: Unsplash

Скоро клімат країни може бути близьким до Італії, Греції або навіть Ізраїлю. Але це не привід радіти теплій погоді, застерігає президент Українського клубу аграрного бізнесу Алекс Ліссітса в коментарі BBC. Він розповідає що наслідки глобального потепління можуть незворотньо вплинути на аграрну культуру України.

Ліссітса розповідає, що зміни клімату відбуваються в Україні навіть швидше, ніж прогнозували. Кількість опадів вже різко скоротилася, а ті, що є, випадають здебільшого взимку. У 2020 році майже весь урожай на півдні знищила посуха, коли протягом 60 днів трималася спека — понад 30 градусів тепла.

Фактично вся смуга українського чорнозему потрапляє в зону «ризикованого землеробства».

«Де-факто на півдні України, крім соняшника і озимої пшениці, нічого особливо вже й не виростиш», — каже Ліссітса.

Президент клубу агробізнесу зазначає, що у  майбутньому Україна не зможе вирощувати сою, важко буде вирощувати ріпак та кукурудзу — а це наша основна культура на експорт.

Навіть таку відому для України культуру як буряк, в тому числі і цукровий буряк, зміни клімату вже витісняють на Західну Україну. Це стається, бо буряки не люблять посушливого клімату, каже Алекс Ліссітса.

«Якщо раніше на території Львівської області та Прикарпаття ніхто не думав вирощувати цукровий буряк чи соняшник, то зараз ці культури там вирощують», — додає він.

Найтривожніше в  глобальному потеплінні те, що Україна сама мало може вплинути на ситуацію зі зміною клімату, каже експерт.

Додамо, що у 2015 році багато країн підписали Паризьку кліматичну угоду, щоб не допустити зростання глобальної температури до 2100 року вище 2 градусів. А восени 2021 року у Глазго  буде проходити 26 Конференція ООН зі зміни клімату.

Раніше ми писали, що у Гренландії за один день розтануло 8,5 млрд тонн льоду — достатньо, аби підтопити Флориду.

 

Коментарі