Новини

Як забезпечити антидискримінаційне середовище в школі: поради від МОН

У Міністерстві освіти та науки розробили рекомендації для директорів шкіл щодо запобігання дискримінації в школах.

Державна служба якости освіти Міністерства освіти та науки і проєкт «Супровід урядових реформ в Україні» (SURGe) розробили поради для директорів шкіл із виявлення, запобігання та подолання дискримінації у закладах загальної середньої освіти, а також протидії булінгу та упередженням.

Про це повідомляє Міністерство освіти та науки.

«Принцип інклюзивності та справедливості в освіті передбачає, що всі діти повинні мати доступ до освітніх можливостей, що сприятиме досягненню ними кращих результатів у навчанні незалежно від статі, національності або достатку, освіти чи професії їхніх батьків», — повідомляють у МОН.

Зазначають, що пряма дискримінація – це ситуація, коли дитину чи групу дітей за певними ознаками (інвалідність, місце проживання, добробут родини, стать, віра тощо) обмежують у користуванні правами без обґрунтованих правомірних причин. Непряма дискримінація проявляється, коли певна людина або група людей опиняється у невигідному становищі, на відміну від інших, або отримує гірші умови. З дискримінацією також пов’язані й упередження – хибні або негативні думки про людину, що складаються завчасно, а висновки про її здібності чи нахили роблять лише за певною ознакою.

Щоби запобігати дискримінації у школі, директори повинні виконувати 5 кроків:

— аналіз ситуації: збирання інформації від сторін, на яких впливає дискримінаційна ситуація, дані про міжнародні стандарти, кращі практики та позитивний досвід у схожих ситуаціях;

— визначення сторін проблеми і чи є щодо цих осіб або груп осіб упередження (зокрема власні у директора);

— виявлення потреб сторін: обговорення, опитування, дослідження, консультації, співбесіди, круглі столи тощо для того, щоби виявити та врахувати позиції різних осіб чи груп;

— розроблення варіантів рішень: сформувати декілька альтернатив вирішення проблеми, пересвідчитися, чи були враховані потреби та інтереси всіх сторін.

У міністерстві зазначили перешкоди, які можуть виникати у забезпеченні недискримінаційного середовища у школі. Це соціальні стереотипи й упередження, відсутність розуміння реальних потреб різних груп людей за статтю, віком, майновим становищем тощо. До прикладу — менше заохочення дівчат до IT-сфери через стереотип, що це чоловіча професія, або хлопців — до гуманітарних наук, оскільки їх вважають «жіночими».

Також у шкіл часто виникають організаційні перешкоди, наприклад, відсутність пандуса може бути непомітною для більшости, але буде проблемою для людей на колісних кріслах.

Раніше ми писали, що МОН скасувало бальну систему оцінювання для молодших школярів. Роботу учнів 1-4 класів будуть оцінювати вербально або рівнево, а результати дітей повинні бути доступні лише батькам.

Коментарі