Новини

МОН скасувало бальну систему оцінювання для школярів молодших класів

Роботу учнів 1-4 класів будуть оцінювати вербально або рівнево. Результати оцінювання дітей доступні лише батькам

Фото: Unsplash

 

Міністерство освіти і науки України затвердило нові рекомендації з оцінювання учнів молодших класів. Замість балів пропонують оцінювати школярів на двох рівнях: вербальному й рівневому.

Такі оцінки відрізняються тим, що вони також вказують на рівень результату навчальних досягнень школяра. Оцінки в міністерстві радять виражати як усно, так і письмово, при цьому рівні рекомендують позначати буквами:

— П — «початковий»;

— С — «середній»;

— Д — «достатній»;

— В — «високий».

Оцінювати особистісні надбання учнів у 1-4 класах рекомендовано вербально. Об’єктивні результати навчання у 1-2 класах бажано висловлювати також вербальною оцінкою, а у 3-4 класах – або вербальною, або рівневою –  за вибором закладу.

На сайті міністерства пишуть, що формувальне оцінювання розпочинається з перших днів навчання у школі і триває постійно. Для ефективности оцінювання є декілька рекомендацій для вчителів:

Формулювання об’єктивних і зрозумілих для учнів навчальних цілей.

Визначення разом з учнями критеріїв оцінювання.

Формування суб’єктивної позиції в учнів.

Формування вміння в учнів аналізувати власну навчальну діяльність (рефлексія).

Коригування спільно з учнями підходів до навчання з урахуванням результатів оцінювання.

У рекомендаціях наголошено, що оцінка є конфіденційною інформацією, доступною лише для учня / учениці та його / її батьків (або осіб, що їх замінюють).

Нагадаємо, що 2016 року Міністерство освіти визнало оцінювання учнів конфіденційною інформацією і заборонило оголошувати оцінки на батьківських зборах чи у формі рейтингів. Також скасували вимогу оцінювання каліграфії та заборонили зняття балів за неправильні відступи від полів аркуша зошита.

 

Коментарі