Інтерв'ю

Вакцинація вагітних від Covid-19: кому можна, якою вакциною та де це зробити у Чернівцях

Якою вакциною та коли краще пройти імунізацію проти коронавірусу, розповів акушер-гінеколог, доцент кафедри акушерства та гінекології БДМУ Андрій Бербець.

Вакцинація від Covid-19 доступними в Україні препаратами безпечна та необхідна для вагітних. Такі дані Міністерства охорони здоров’я України.

Клінічні дослідження підтверджують, що у вакцинованих вагітних не виявили негативних наслідків від щеплення. Тож у МОЗ закликають цю категорію пацієнтів пройти імунізацію.

Наразі, як повідомили «Шпальті» в Управлінні охорони здоров’я Чернівецької міської ради та відповідному Департаменті ЧОДА, статистичних даних щодо кількости вакцинованих вагітних у місті та області не збирали.

Кому, якою вакциною та коли краще пройти імунізацію проти Covid-19 вагітним, розповів в інтерв’ю «Шпальті» акушер-гінеколог, доцент кафедри акушерства та гінекології БДМУ Андрій Бербець.

 

Чи потрібна вакцинація проти Covid-19 вагітним?

Питання вакцинації вагітних — це перш за все освітнє, організаційне і лише потім — медичне. Освітнє — це рівень обізнаности громадян, пацієнтів, а також медичних працівників щодо того, що таке вакцинація, які цілі вона переслідує.

Організаційне — пацієнт повинен знати, до кого звернутися за вакцинацією, чого очікувати, хто розподіляє дози тощо. І лише третє — медичне.

Вакцинація від Covid-19 потрібна. Зокрема вагітним. Щойно коронавірус зафіксували в Україні, він був менш небезпечним для цієї категорії людей, ніж, скажімо, свинячий грип, який спостерігали 11 років тому. Але річ у тім, що ці віруси мають властивість швидко мутувати, і той же COVID-19 (штам «Дельта») несе певну небезпеку вагітним.

Крім того, навіть у нашій області є випадки важкого захворювання та смерти від Covid-19 вагітних жінок. І це не тільки в області, а й в Україні загалом. Це захворювання небезпечне, адже вірус мутує і стає більш контагіозним та патогенним.

Він насамперед небезпечний своєю непередбачуваністю. Ми не знаємо, чого від нього чекати. Чи пацієнт або пацієнтка перенесе Covid-19 у легкій формі, що проявлятиметься лише тимчасовою втратою нюху і смаку, чи людина потребуватиме тривалого стаціонарного лікування у відділенні реанімації та інтенсивної терапії, штучної вентиляції легень тощо, чи захворювання навіть призведе до фатальних наслідків. А вагітні жінки перебувають у групі ризику інфікування цим вірусом.

Куди краще звернутися вагітній жінці за вакциною?

Вагітна жінка найчастіше контактує з двома лікарями: сімейний та акушер-гінеколог у жіночій консультації. У нас вагітні частіше перебувають на обліку в акушер-гінекологів. Ці фахівці не мають у своєму розпорядженні дозволу на вакцинування. Тому після встановлення відсутности медичних протипоказань до щеплення потрібно звертатися до сімейного лікаря, який може організувати його процес.

Яку вакцину обрати, чого очікувати та які побічні дії?

Зараз прогресивна медицина — це доказова. Вона оперує статистикою. Ми можемо точно сказати, що певний препарат чи лікувальний метод ефективний у 80 чи 99%. І ці дані отримані на основі статичних обчислень, а не на основі думки якихось людей, які можуть мати медичну освіту або не мати її і не бути експертами. Наприклад, небезпечно спиратися на думку подруги, сусідки — людей дилетантів.

Стримує вакцинацію у нас інертність мислення — як пацієнтів, так і медиків. Щоб зважитися призначити вагітній жінці новий препарат (а вакцина від Covid-19 – це новий препарат), і лікарю, і самій пацієнтці потрібно перебороти чималий страх. Аби вимкнути емоційну складову (страх – це емоція) і ввімкнути раціональну, потрібно звернутися до досвіду інших країн і дослідження з питання вакцинації вагітних.

Наприклад, Ізраїль. У липні цього року з’явилися результати дослідження 7,5 тисяч вагітних жінок, що перебували в першому, другому і третьому триместрі вагітности. Там переважно вакцинували мРНК-вакциною «Pfizer-BioNTech». Із усіх вакцинованих вагітних тільки 68 пацієнток говорили про якісь побічні дії, а саме невелику температуру, м’язовий біль тощо. Тобто незначна частина мала якісь побічні дії, і неважливо, який триместр вагітности.

Водночас ефективність щеплення цією вакциною доведена. З цієї кількости вагітних жінок 78% взагалі не інфікувалися коронавірусом. Таку ефективність спостерігають у випадку отримання двох доз вакцини. Причому імунітет зростає приблизно через 28 діб після другого щеплення і досягає піку до 90% запобігання інфікування коронавірусом.

Які висновки? Вакцина «Pfizer-BioNTech» безпечна. Щодо інших препаратів, які пропонують в Україні, не готовий сказати про їхню ефективність, бо ще не бачив доказових даних.

Якщо виникає запитання чи щепитися, однозначно — так!

У випадку, коли вагітна має сумніви щодо дії вакцини на розвиток плода, можна вакцинуватися на початку другого триместру вагітности, адже в цьому терміні всі органи та системи дитини вже анатомічно сформовані. Хоча у світі є практика щеплень у першому триместрі. Вагітність не є протипоказанням вакцинації.

Нагадаємо, раніше «Шпальта» писала про те як народжувати вагітним з Covid-19

То яку вакцину обрати в Україні?

«Pfizer-BioNTech» або «Moderna» — мРНК-вакцини, які не містять частини вірусу. Оскільки вагітні у групі ризику, вони можуть обирати їх.

Річ у тім, що зараження вірусом SARS-CoV-2 — це неконтрольований ризик, тоді як вакцинація — контрольований, і він приблизно у 10 тисяч разів нижчий від Covid-19! За даними статистики, щеплення значно безпечніше, ніж захворювання внаслідок інфікування.

До речі, думка антивакцинаторів, мовляв, краще мати так званий «дикий» імунітет від перенесеного вірусу, ніж імунітет від вакцинації, не витримує жодної критики. Адже «дикий» імунітет нестійкий, швидко слабне, малоефективний від мутацій вірусу, а ще має значні ризики.

Серед жінок є розмови, що, наприклад, в Італії, перш ніж вакцинувати вагітних, їх ретельно обстежують. А що у нас?

Річ у тім, що вагітні жінки так багато здають різних аналізів, що лікарі про них знають значно більше, ніж про пересічного пацієнта, який прийшов у пункт вакцинації.

Вагітні у Чернівецькій області добре обстеженні. Ми знаємо, чи в них у минулому були, скажімо, епізоди тромбозів, серйозних захворювань серцево-судинної системи тощо. Відповідно, якщо вагітна має ризики для здоров’я, протипоказання до вакцинації, ми, медики, зайвий раз ризикувати не будемо і порадимо їй утриматися від вакцинації проти Covіd-19.

Чи є дані, скільки вагітних отримали щеплення проти Covіd-19 у нашій області?

Такої статистики у відкритих джерелах немає. Підозрюю, що їх, м’яко кажучи, небагато.

Зрозуміло, що вакцинація — це справа добровільна, лікарі можуть тільки рекомендувати. Пацієнтка же вирішує сама.

Чи є протипоказання до вакцинації вагітних жінок?

Якщо у жінки в анамнезі є епізоди тромбозів або відомо про патологію, що пов’язана з вагітністю та несе ризик тромбозів і кровотеч тощо, то акушер-гінеколог може визначити ці ризики.

Який пологовий у Чернівцях приймає вагітних із Covid-19?

У нас є досвід вагітних із захворюванням Covid-19. Їх приймали в окремій будівлі в перинатальному центрі. Наразі епідеміологічна ситуація краща, ніж була у лютому-квітні, коли таких хворих було значно більше. Але не варто забувати, що вірус мутує. Тому восени можна очікувати на збільшення кількости хворих. Втім, сподіваємося, що цього вдасться уникнути, і насамперед завдяки вакцинації. Зараз в Україні, на відміну від деяких країн колишнього СРСР, є достатньо вакцин від перевірених виробників. Тож вважаю, що у нас потрібно якомога швидше розгортати кампанію щеплення вагітних проти Covіd-19 і забезпечити її інформаційну підтримку.

 

Коментарі