Аналітика

Місія – народити з ковідом. Що робити породіллям із позитивним тестом та де їх приймають у Чернівцях

Чому вагітні з ковідом не можуть народжувати у звичайних пологових, де їх приймають, які там умови і чи передається вірус дитині.

ілюстрація Іванни Шевчук

У Чернівецькій області дедалі частіше фіксують випадки інфікування коронавірусом у вагітних. Часто позитивний тест виявляють у жінок, у яких підійшов термін пологів. Шпиталізувати їх у лікарню, де вони мали би народжувати, не можуть.

«Шпальта» дізналася, що робити вагітним із позитивним ПЛР-тестом, куди їх мають направляти та чи можуть їм відмовити у термінових пологах не в лікарні, де народжують «ковідні».

Ще торік, коли на Буковині створювали маршрут «ковідного» хворого, туди додали й ковід-пакет для вагітних. Жінок із позитивним тестом, які чекають на дитину, вирішили відділити від інших. Для цього у Чернівцях розгорнули окреме відділення при перинатальному центрі, що на Головній, 129.

Заступниця голови Чернівецької ОДА Наталія Гусак розповіла «Шпальті», що за законом вагітна, хвора на ковід, повинна звертатися на Головну, 129. Це відділення – структурний підрозділ перинатального центру, і його розгорнули спеціально для матусь із «короною» ще на весні 2020 року.

«Хвора на ковід мама повинна народжувати тільки в перинатальному центрі, де є спеціальне відділення для інфекційно хворих. Так, це правильно, саме так повинно бути, тому що є великий ризик змішати інфікованих зі здоровими людьми, дітьми і лікарями. У нас є сформовані в перинатальному центрі бригади, які зобов’язані надавати допомогу цим пацієнтам. Вони отримують за цю роботу надбавки і вже знають, як працювати з цією категорією людей».

Доведеться народжувати не в свого лікаря

Пані Наталія пояснює, що правильний алгоритм дій знають усі сімейні лікарі та жіночі консультації, які часто ведуть вагітність. Саме вони у разі виявлення позитивного ПЛР-тесту у жінок або ж навіть у випадку виникнення перших симптомів повинні направити вагітних у цей спеціалізований медичний заклад.

«У пологових не є обов’язковою умовою перевірка мам на ПЛР, якщо немає показів до цього. Обстежують породіль у лікарнях лише тоді, коли є чітка симптоматика або вагітна є контактною особою. Багато пологових будинків вводять додаткові заходи безпеки, і породіллі проходять швидке тестування. Все залежить від внутрішніх стандартів лікарні, але це не є наразі обов’язковою умовою. Відповідальність особиста за це лягає на породіллю, яка повинна відверто сказати лікарю про свій стан, і на сімейних лікарів чи представників тих же жіночих консультацій. Є швидкі тести, тож знаю, що багато сімейних лікарів користуються ними, аби знизити ризик. Також знаю, що використовували тести ІФА, щоб бачити рівень антитіл і усунути можливість безсимптомної хвороби вже і зараз», — додає посадовиця.

Вона зазначає, що у пологових Чернівців бували випадки, коли позитивний тест у мами виявляли вже після пологів. Тобто, до перейм була певна симптоматика, у породіллі взяли зразки для ПЛР-дослідження. Проте результати не встигли прийти до пологів, і жінка народила не у лікарні для «ковідних». Та після отримання результатів тестування її з дитиною все одно поселяли в окремий ізольований бокс, а згодом направляли до перинатального комплексу. Наталія Гусак додає, що такі випадки — радше виняток, ніж правило. Ймовірність того, що породіллі приховали інформацію про свій стан здоров’я, аби народити в лікарні, в якій їм зручно чи з якою вони домовлялися із певним лікарем, відкидає.

«Поки що ми не фіксували випадків, коли породіллі свідомо приховували, що в них ковід. Мами зазвичай дуже турбуються про здоровя своєї дитинки. Тож не думаю, що хтось посмів би так ризикувати. Коронавірус буває різний, і пологи також можуть бути з сюрпризами. У спеціалізованій лікарні є всі умови для того, аби вчасно надати будь-яку допомогу і мамі, і дитині. І свідомо наражати на небезпеку інших новонароджених і матусь – не розумно. Тому ми і не розглядаємо варіант, аби всі народжували в одному приміщенні. Якщо дати добро всім народжувати з інфекційними захворюваннями у всіх лікарнях – це як мінімум непрофесійно, це повинні розуміти всі».

В ОДА також додали, що відділення перинатального центру на Головній, 129 – єдине правильне місце, де повинні народжувати майбутні мами з ковідом. Проте, звісно ж, ніхто не відмовить у пологах породіллі і в інших лікарнях, якщо це екстрена ситуація, і до цього спецзакладу доїхати немає можливости.

«Якщо говорити про райони, у кожному є шпитальна база, яка допомагає при ковіді. Породіллі спокійно можуть народжувати у своєму районі. Найчастіше це окреме крило на базі наявних пологових відділень, яке виокремлюють, дотримуючись усіх епідеміологічних вимог. Тобто відмовляти у допомозі вагітній, яка народжує, ніхто не буде. Але якщо пологи не стрімкі, і є можливість завчасно звернутися у перинатальний – це правильніше», — додає Олег Чорний, директор Департаменту охорони здоров’я Чернівецької ОДА.

Готовність приймати у себе породіль із COVID-19 «Шпальті» підтвердив і головний лікар Сокирянської ЦРЛ Олександр Андрійчук. Він каже, що у їхній лікарні є окреме ізольоване крило для таких випадків. Там є маленький пологовий зал, санвузол, палати. Проте поки що скористатися цим крилом не довелося.

Кисень біля кожного ліжка: тут народжують мами з COVID-19

Генеральний директор комплексу перинатального центру в Чернівцях Дмитро Манчуленко розповів «Шпальті», що у відділенні, де народжують мами з коронавірусом, є 20 кисневих точок. Також там є 4 апарати штучної вентиляції легень на екстрені випадки. Відділення повністю укомплектоване відповідно до вимог НСЗУ.

«Якщо потрібна дотація кисню – вона є для кожного пацієнта окремо. Є дефібрилятор, кардіомонітори — все для того, щоб і лікувалися, і народжували», — каже лікар.

Пологи у породіль приймають лише лікарі перинатального центру. Тут є п’ять бригад спеціалістів.

«Завжди на місці бригада акушер-гінекологів, анестезіологів, неонатологів, дитячих реаніматологів. Тут є акушерський пост, лікарі, медичні сестри. Це повноцінне відділення. На цьому місці раніше було відділення жіночої гінекології. Зараз його перенесли на другий поверх, а на першому розгорнули ковідну базу для породіль».

Манчуленко каже, що випадки коронавірусу у мам, які народжують, – не рідкість. Раніше у відділенні не було й дня, щоб не приймали пологи. Проте зараз такі випадки стали ще частіші.

«Мало було таких днів, коли не було там жінок. 3-4 в день там є постійно.

Зараз спостерігаємо ріст. Якщо у грудні це були 1-2 випадки, зараз їх 3-4, а то й 5. Ми приймаємо жінок як із міста, так і з области. Не можна сказати, що пологи у хворих на COVID-19 складніші. Вони можуть бути складними лише в гінекологічному спектрі. Саме ковід, якщо це не надто складна форма хвороби, не заважає пройти пологам без ускладнень», — каже лікар.

Він додав, що у мам із позитивним тестом на коронавірус у 60-70% випадків дітки народжуються також інфікованими. Проте є такі, яких хвороба оминає.

Маму з новонародженим повторно тестують. Якщо у малюка виявляють «корону», його переводять в інфекційне відділення обласної клінічної лікарні.

Фото Олександра Білоуса
Ілюстрація Іванни Шевчук

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментарі