Офтоп

Історія медсестри та веслувальниці із Сінгапуру, яка готувалася до Олімпіади у часи пандемії

Значну частину минулого року Джоан По допомагала Сінгапуру протистояти пандемії коронавірусу. Тоді як її конкуренти готувалися до Олімпійських ігор у Токіо.

Kong-Chong-Yew / SNOC

Оригінальний матеріал The New York Times

30-річна веслувальниця Джоан По, яка представляє Сінгапур на Олімпійських іграх у Токіо, повноцінно тренувалася, готуючись до головних спортивних змагань року. Але у квітні 2020-го їй довелося внести зміни у свій графік тренувань та повернутися до роботи медсестри.

«У часи пандемії я сприймала повернення до роботи як покликання – на роботі я на 100 відсотків медсестра. На тренуваннях я на 100 відсотків веслую. Я прагну віднайти баланс», — розповідає По.

Джоан По шукала шляхи повернення до тренувань: прокидалася о 5 ранку, щоб потренуватися перед 10-годинними змінами у нефрологічному відділенні лікарні Тан Ток Сенг. Закінчуючи роботу, вона поспішала до тренажерного залу, де тренувалася у масці. Сама По жартома називає ці тренування «вправами з дефіцитом кисню», оскільки під час них відчувала запаморочення.

Фото з інстаграму Джоан По

Складні умови роботи змусили її адаптуватися до непередбачуваного графіка. Тренуючись цілий день, По налагодила чіткий режим прийомів їжі та сну. Коли вона повернулася до лікарні, їй доводилося нерегулярно харчуватися та виходити на роботу вночі. Їй було складно, але цей виклик став стимулом не здаватися.

«Ще з дитинства я пам’ятала, що спорт – це розкіш. Мати можливість здійснити свою мрію – це розкіш. А, отже, якщо ти можеш, то мусиш», — розповідає По.

Веслування не було покликанням, Джоан По – найстарша з трьох дітей у сім’ї. Вона мешкала в однокімнатній квартирі та часто їла локшину швидкого приготування. Постійно працюючи, її батьки не мали ні грошей, ні часу, щоб розвивати її зацікавленість у заняттях спортом на свіжому повітрі.

У 17 років По долучилася до команди веслувальників на човні-драконі, відточуючи навички. Через свої атлетичні амбіції Джоан По часто їздила за кордон, шукала тренерів та брала участь у змаганнях. Вона витрачала заощадження та позичала гроші у друзів, щоб покривати витрати. 2019 року вона взяла довготривалу відпустку на роботі, щоб тренуватися та змагатися в Австралії.

Сінгапур на Олімпійських іграх у Токіо представлятимуть лише 23 спортсмени, а Джоан По є єдиною веслувальницею. Вона є лише другою у цьому виді спорту з Сінгапура, яка пройшла кваліфікацію на Олімпійські ігри, посівши 12 місце.

 

Коментарі