Новини, Офтоп

Пухлини головного мозку вперше змогли виявити під час аналізу крови і сечі

Дослідники сподіваються, що з часом цей тест спростить і пришвидшить скринінг людей на пухлини.

Фото: Flopboard

Вчені вперше створили простий тест сечі, який може виявити ознаки загальної пухлини мозку. Тест також працює на кров. Його створили вчені з Cancer Research UK. Про це повідомляє британське видання The Telegraph.

Виконавчий директор центру Cancer Research UK Мішель Мітчелл вважає, що тест може бути вдосконалений, і його можна широко використовувати впродовж наступного десятиліття.

Команда Cancer Research UK провела досліди на вісьмох пацієнтах, які за допомогою МРТ виявили, що, можливо, мають гліому. Ці люди здавали дослідникам кров, сечу та ліквор, а також робили біопсію на пухлину. Тест був спрямований на пошук специфічних мутацій і виявив 63% вірогідности пухлин з аналізів сечі і 83% — з крови.

«Ми вважаємо, що розроблені нами тести в майбутньому зможуть виявити повернення ранньої гліоми та покращити результати лікування пацієнтів», – розповідає доктор Річард Мейр, співавтор дослідження з Кембриджського інституту досліджень раку.

Автори дослідження кажуть, що результати є попередніми, але сподіваються, що їх використають для виявлення ракових пухлин головного мозку.

Нині МРТ що три місяці – це єдиний спосіб дізнатися, чи пацієнт із високим ризиком на нову пухлину має рецидив. Результати МРТ займають багато часу та можуть викликати тривогу і стрес, кажуть лікарі.

«Якби ми могли зробити регулярні тести з сечі або крови, вони не тільки раніше визначали б рецидив, але й могли робити щось позитивне для психічного здоров’я пацієнта», – кажуть дослідники з Cancer Research.

Пацієнтка з пухлиною головного мозку Сью Хамфріз каже:

«Якщо ці тести виявляться настільки точними, як стандартна МРТ для моніторингу пухлин головного мозку, це може змінити життя».

Коментарі