Новини

В Україну доставили 2 мільйони доз вакцини Moderna від уряду США

МОЗ дозволило вакцинацію цим препаратом, оскільки Moderna була схвалена для екстреного застосування регуляторами ВООЗ, США та Європи.

Фото Mohammad Shahhosseini, unsplash.com

18 липня в Україну доставили 2 000 040 доз американської вакцини проти коронавірусу Moderna. Цю партію надав уряд Сполучених Штатів у межах глобальної ініціативи з рівного доступу до вакцин COVAX. Про це повідомляє ЮНІСЕФ, пише Громадське.

«Вакцину використовуватимуть мобільні бригади, які щеплюватимуть організовані колективи та професійні групи. Цим препаратом потрібно робити два щеплення з інтервалом у 28 днів», — зазначають у Міністерстві охорони здоров’я України.

У ЮНІСЕФ поінформували, що мРНК-вакцини Moderna потребують особливих умов транспортування та зберігання при температурі від -50°C до -15°C.

Зберігання й логістику мРНК-вакцин, отриманих від COVAX, із дотриманням правильного холодового ланцюга в Україні забезпечує Агентство США з міжнародного розвитку USAID.

У межах ініціативи COVAX країни безоплатно отримують вакцини.

«Наша ключова мета — захистити якнайбільше українців від COVID-19. Ми вдячні партнерам, які допомагають нам у цьому», — сказав міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Зазначають, що вакцина Moderna поки не зареєстрована в Україні. Аби зареєструвати препарат, його виробник повинен звернутися до державного регулятора з відповідною заявою.

Поки тривають перемовини з виробником про реєстрацію вакцини, відомство дозволило вакцинацію цим препаратом, оскільки Moderna була схвалена для екстреного застосування регуляторами ВООЗ, США та Європи.

У рамках ініціативи COVAX Україна має отримати 8 млн доз вакцин від різних виробників. Усі вакцини у рамках COVAX Україна отримує безоплатно.

Раніше ми писали про те, що в Україні під час п’ятого етапу вакцинації проти COVID-19 дозволять щепити дітей.

 

Коментарі