Новини

Куди пускають українців, вакцинованих Pfizer чи Sinovac

Європейський Союз офіційно визнає чотири вакцини: BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneka та Johnson & Johnson.

У центрах масової вакцинації з кінця травня щеплюють українців китайським препаратом Sinovac (CoronaVac). Також 12 липня Міністерство охорони здоров’я повідомило, що тепер для щеплень у цих центрах використовуватимуь вакцину проти COVID-19 від компаній Pfizer/BioNTech.

До яких країн станом наразі можуть в’їхати українці з двома дозами однієї з цих вакцин, розібралося «Суспільне».

Зазначають, що у більшості країн встановили правила, за якими в’їзд дозволяють щепленим туристам лише через два тижні після отримання другої дози вакцини. Деякі країни приймають міжнародне свідоцтво вакцинації, а деякі  — вже й український сертифікат, який поки що працює у тестовому режимі.

Зокрема Європейський Союз офіційно визнає чотири вакцини: BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneka та Johnson & Johnson.

Однак не до всіх європейських країн пускають українців, вакцинованих Pfizer. Кожна з них самостійно ухвалює рішення, чи відкривати кордони для громадян України.

Також держави ЄС можуть дозволяти в’їзд із вакцинами, які не визнає Євросоюз, але визнаними ВООЗ. Наприклад, щеплених препаратом Sinovac.

Перед поїздкою варто перевірити правила в’їзду до конкретної країни на сайті Міністерства закордонних справ або у Telegram-боті, а також те, чи визнає вона препарат, яким ви прищепилися.

Куди пускають із Sinovac

Щеплені вакциною китайського виробництва Coronavac туристи з України з міжнародним свідоцтвом про щеплення можуть полетіти до:

– Іспанії;

– Естонії;

– Австрії;

– Нідерландів;

– Молдови;

– Угорщини;

– Туреччини;

– Греції;

– Болгарії;

– Португальської Мадейри;

– Грузії.

Під час в’їзду потрібно показувати роздруковане міжнародне свідоцтво англійською мовою.  Деякі країни приймають без щеплень із ПЛР-тестами, але іноді потрібно буде відсидіти на карантині.

Куди можна поїхати з Pfizer

Pfizer визнають усі перелічені країни і дозволяють в’їзд туристам з України, вакцинованим цим препаратом. Крім них, із Pfizer також відкритий в’їзд до:

– Кіпру;

– Хорватії;

– Німеччини;

– Румунії.

Але потрібно надати цифровий COVID-сертифікат європейського зразка або аналог підтвердження вакцинації у цифровій або в паперовій формі. Він повинен бути виданий іноземною мовою.

Раніше ми писали про те, що невакцинованим українцям доступні 12 країн Євросоюзу.

 

Коментарі