Новини

Липень без пластику: як чернівчанам долучитися до всесвітнього челенджу

Челендж «Plastic Free July» з’явився 2011 року з невеликої ініціативи в одному з офісів на заході Австралії.

Фото Volodymyr Hryshchenko, unsplash.com

Першого липня розпочався всесвітній челендж «Липень без пластику». Його мета – прожити 30 днів без пакетів і пластикового упакування.

Челендж «Plastic Free July» з’явився 2011 року з невеликої ініціативи в одному з офісів на заході Австралії. За 10 років акція перетворилася на міжнародну громадську кампанію з відмови від одноразового пластику.

Громадська спілка Zero Waste Alliance Ukraine закликає українців долучитися до цієї ініціативи і спробувати прожити місяць, декілька тижнів чи навіть днів без пластику.

«Готові кинути собі виклик або просто з цікавости перевірити, чи зможете ви обійтися без одноразового пластику впродовж місяця? Отже, що потрібно, щоб взяти участь: шукайте альтернативи виробам з одноразового пластику і використовуйте їх. Подумайте, чим ви можете замінити одноразові пластикові речі, якими користуєтеся щодня. А ще обирайте товар у крамницях без пакування», — закликають учасники спілки.

Також екоактивісти зауважують, що можна зробити допис або сторі про те, що долучаєтеся до кампанії.

«Не забудьте поставити хештег #PlasticFreeJuly або #ЛипеньБезПластику. Напевне, не є новиною те, як пластик впливає на довкілля. Не є новиною те, що одноразові пластикові речі надають ще більшої шкоди навколишньому довкіллю. Місяць — відносно невеликий період часу, щоб бодай спробувати змінити свої споживчі звички», — мовиться у повідомленні.

Лідер руху «Екорейдери» у Чернівцях Олександр Науменко у коментарі «Шпальті» зазначив, що проблема із засміченням, зокрема у Чернівцях, є. А щоб у цьому переконатися, варто просто поїхати на Чорнівське сміттєзвалище і побачити масштаби проблеми.

«Я вважаю, що відповідальність лежить не лише на державі, а й на кожному з нас. Бо все сміття, що лишає по собі людина – тонни пластику, який розкладається роками. Щоб упевнитися в тому, скільки пластику ми споживаємо, варто вдома зробити «місце пластику». Тобто збирати в одному відрі усю вторсировину: пакет від чіпсів, різне упакування поліетиленове. У мене таке відро раніше наповнювалося за 2-3 дні. Зараз – двічі на місяць», — зазначив Олександр Науменко.

Тому він закликає усіх долучитися до цього челенджу, зробити такий експеримент і відмовитися або ж зменшити використання пластику.

«Варто робити походи в супермаркет без поліетиленових пакетів. Брати з собою екоторбинку, різні екомішечки для продуктів і не залишати після себе пластик. Я такий «безпакетовий» похід у магазин давно використовую», — розповів Олександр Науменко.

Також екоактивіст додав, що сміття, яке назбиралося вдома, можна відправляти навіть поштою на сміттєпереробні заводи.

Щоб долучитися до глобального руху, потрібно зареєструватися на сайті «Plastic Free July». У спеціальній анкеті треба вказати країну проживання і термін відмови від використання пластику: на день, тиждень, місяць або назавжди.

Дії у межах челенджу:

— відмовитися від пластикових соломинок для напоїв;

— на пікніках або святах використовувати звичайні столові прилади замість одноразових;

— замінити поліетиленову обгорткову плівку на харчову, папір або фольгу;

— замість пакетів носити з собою багаторазову сумку;

— готувати каву вдома або використовувати багаторазове горнятко для напоїв;

— не купувати упаковані фрукти й овочі;

— купувати крупи, макарони, чай, на вагу, а не в упакуванні;

— використовувати багаторазову пляшку для води і не купувати воду в одноразових пластикових пляшках;

— по готову їжу, м’ясо, рибу чи сири ходити зі своїм багаторазовим контейнером;

— купувати бамбукову зубну щітку замість пластикової;

— не використовувати повітряні кульки і блискітки (виготовляються з пластику).

Нагадаємо, що Lego вироблятиме деталі конструктора з перероблених пластикових пляшок.

А ще Верховна Рада обмежила обіг поліетиленових пакетів в Україні. Закон забороняє розповсюдження в об’єктах роздрібної торгівлі, громадського харчування та надання послуг пластикових пакетів.

Коментарі