Новини

У центрі Чернівців з’явиться сквер Дня вишиванки. Як його планують облаштувати

У сквері хочуть викласти бруківку з українським орнаментом, підсвітити, поставити лавиці тощо.

Фото uk.wikipedia.org

У Чернівцях навпроти корпусу факультету історії, політології та міжнародних відносин ЧНУ ім. Ю. Федьковича з’явиться сквер Дня вишиванки. 

Таку ініціативу подали засновники цього свята, а топонімічна комісія Чернівецької міськради на своєму засідання її підтримала. 

Про це «Шпальті» розповіла співзасновниця Дня вишиванки Леся Воронюк. За її словами, той публічний простір досі не мав жодної назви. 

«Це ініціатива засновників свята, нашої громадської організації “Всесвітній День вишиванки”. Серед них Олександр Ткачук, Михайло Павлюк, Сергій Бостан, Оксана Добржанська та я. Ми цьогоріч відзначали 15-річчя свята. Тоді відбулося багато заходів, а впродовж року також будемо організовувати багато інших активностей. 

І одна з ідей, яку ми захотіли запропонувати та втілити, — це дати назву скверу навпроти факультету історії, політології та міжнародних відносин, де й зародилося це свято. Бо він не має жодної назви. А для зручности чернівчан буде значно гарніше говорити про нього як про сквер Дня вишиванки», — каже засновниця. 

Леся Воронюк додає, що ідея полягає не лише у зміні назви цього простору. Також планують додатково його облаштувати: 

«Хочемо, аби там з’явився український орнамент чи візерунок буковинської вишивки. Це може бути викладена бруківка, наприклад. Або ж якщо не дозволятимуть певні правові процедури щодо такої зміни, то будуть квіткові орнаменти».

Однак для того, аби втілити всі плани, потрібні дозволи міської влади. 

«Звичайно, це все можна реалізувати, якщо департаменти міста дозволять і ініціативу додадуть до бюджету на наступний рік. Тоді можна було б переобладнати сквер, додатково його підсвітити, поставити лавиці, зробити все в буковинському етностилі, не порушуючи концепції старовинної частини міста. Було б чудово зробити все так, аби й на тій території можна було проводити культурні події просто неба», — зауважила Леся Воронюк. 

Раніше ми писали про те, як у Чернівцях відсвяткували День вишиванки. У центрі міста зіграли музиканти та оркестри зі всієї України.

 

Коментарі