Репортаж

Один музикант зіграв на 28 інструментах. Як у Чернівцях святкують День вишиванки. ФОТО

У центрі міста зіграли музиканти та оркестри зі всієї України. 

Сьогодні на вулицях Чернівців гамірно. Люди гуляють поодинці, з сім’ями, більшість з них у вишиванках, рідко — у народних костюмах.

У центрі міста зіграли музиканти та оркестри зі всієї країни.

Зокрема Максим Бережнюк приїхав з Києва, а сам він родом з Рівного. Чоловік взяв участь в етнофестивалі у Чернівцях вперше. Він грав на духових інструментах. Серед них: свищик, сопілка, флояра, трембіта, дримба тощо.

Загалом під час виступу музикант зіграв на 28 інструментах. 

«Більшість з них виготовляли різні майстри, деякі мені подарували, решту купував сам. І сьогодні можна було показати людям своє коріння, свою історію. Бо крім сопілки, бандури і трембіти люди часто не знають інших інструментів. І до мене підходили слухачі з такою вдячністю, бо, за їхніми словами, я відкрив для них новий світ. Бо вони не знали, що на Поліссі також є своя трембіта, яка називається лігава, наприклад», — розповідає музикант.

Максим каже, що своїм виступом задоволений, усе вдалося:

«Це класна нагода поділитися своїм мистецтвом з людьми та іншими митцями. Загалом все вийшло бомбезно, та й погода на нашому боці».

Музики зіграли на Соборній, Театральній та Центральній площах, вулиці Кобилянської, на сходах ратуші, у залі філармонії тощо. На деяких локаціях грають і досі.

Артистам на місцях допомагають активісти. Серед них також й Анастасія Головач. 

«Я тут помічниця, встановлюю банери, за потреби допомагаю з технікою тощо. Сьогодні у місті дуже цікаво. На свято у Чернівці запросили чотирьох артистів з Києва, музиканти грали на різноманітних народних інструментах. Також виступали й буковинські гурти. 

Я дуже тішуся, що є таке свято. Сьогодні у вишиванці почуваюся особливо добре, бо це особлива річ, яка ідентифікує нас як українців. І ми маємо її одягати не лише раз у рік», — підсумувала Анастасія.

Фото Володимира Гуцула

Коментарі