Новини

У Чернівцях заснували літературну премію імені Василя Кожелянка. Всі деталі

Літературна премія імені Василя Кожелянка запланована як щорічна.

Фото з сайту lsd.co.ua Василя Кияшка

У Чернівцях заснували Літературну премію імені видатного журналіста, публіциста і письменника Василя Кожелянка. Ініціаторами ідеї виступили Інга Кейван, Світлана Вардеванян, Максим Дупешко та Марина Лібанова. Про це повідомляють на сайті lsd.co.ua.

Літературна премія імені Василя Кожелянка запланована як щорічна. Перше вручення її відбудеться у травні 2022 року, але роботу команда проєкту розпочинає вже зараз. І всі активності, пов’язані з першою Літературною премією імені Василя Кожелянка, триватимуть упродовж півтора року.

Як розповіла «Шпальті» керівниця проєкту Інга Кейван, ідея заснування премії народилася раніше.

«Коли ми з Максимом Дупешком у серпні 2018 року організовували вечір пам’яті Василя Кожелянка, то вже тоді почали розмову про те, що потрібно організувати фестиваль, премію, пов’язані з ним. Мати такого автора у Чернівцях і ніяк не працювати з цим ім’ям, із його меседжами, з тими літературними напрямками, які він розвивав, зокрема жанр альтернативної історії, — це як мінімум дивно і культурно безвідповідально», — зазначила вона.

Інга Кейван каже, що впродовж двох з половиною років носила цю ідею у своїй голові, записувала окремі думки, міркувала над форматами. Та, очевидно, був потрібен стимул.

«Таким стимулом стало оголошення УКФ конкурсу на “Книжкову столицю України — 2020”. У Чернівецькій міській раді стосовно цього проводили презентацію, на яку Максим Дупешко, Світлана Вардеванян, Марина Лібанова і я прийшли кожен окремо, а звідти вийшли командою. Ми вирішили спробувати, прийняти неабиякий виклик, і за лічені дні підготували величезний проєкт, який успішно пройшов відбір у конкурсі на “Книжкову столицю України — 2022” на рівні міста Чернівців», — зазначила вона.

Так ініціатива стала важливою частиною спільного великого проєкту, поданого на конкурс від Чернівців. Для команди важливо створити саме український літературний бренд у Чернівцях, українську літературну премію з хорошою комунікаційною стратегією.

Її автори вже прописали комунікаційну стратегію на 20 місяців. Вважають, що премія повинна працювати постійно. Вже запланували багато тематичних заходів: круглих столів, дискусій, лекцій, візуальних матеріалів, розрахованих як на безпосередню, так і на опосередковану авдиторію. Для них дуже важлива саме комунікація з людьми.

Дві основні номінації премії сприятимуть популяризації жанрів альтернативної історії та ретропрози, а також спонукатимуть авторів та видавців працювати з літературою, що осмислює Чернівці.

Щодо альтернативної історії, Інга Кейван вважає цей жанр стратегічно важливим, адже він працює як із минулим, пам’яттю, так і з майбутнім.

«Основна наша мета — привернути увагу до імені, постаті, творчости Василя Кожелянка, зробити його символом “Книжкової столиці України — 2022” (тим паче, що 2022 року йому виповнилося б 65). Ще одна важлива мета — зробити премію і всі активності, пов’язані з нею, точкою тяжіння літературно-мистецького, книжкового життя міста. Це сприятиме формуванню такого важливого для Чернівців культурного середовища, зрештою, популяризуватиме якісне читання, книгу, концептуальне дозвілля», — зазначила вона.

Літературна премія імені Василя Кожелянка повинна стати одним із потужних імпульсів культурного життя у Чернівцях і не лише. Адже у конкурсі можуть брати участь представники українськомовної спільноти з усього світу, а експертів запросили з різних куточків України.

Всі заходи до середини січня 2022 року засновники премії реалізують власними силами.

2022-го Премію вручать у двох основних номінаціях:

– номінація 1 — «Срібний павук». Найкраща книга, яка осмислює Чернівці. Беруть участь книжки будь-якого роду, жанру, крім наукових, видані впродовж 2020-2021 років. Передбачає одного переможця. Подавати книжки на конкурс можуть автори, видавництва, бібліотеки, книгарні, клуби та інші гравці книжкового ринку;

– номінація 2 — «Homo Ludens». Тексти малої прози, створені у жанрі альтернативної історії та / або ретропрози. Передбачає трьох переможців (І, ІІ, ІІІ місця) та видання збірки найкращих творів. Подавати твори можуть лише автори.

Нагорода переможця у першій номінації: брендований срібний перстень та грошова винагорода у розмірі 49 000 грн.

Нагорода переможців у другій номінації:

І місце – 30 000 грн;

ІІ місце – 20 000 грн;

ІІІ місце – 15 000 грн.

Публікація творів переможців та інших творів учасників конкурсу окремою збіркою.

Основні дати:

– оголошення про Літературну премію імені Василя Кожелянка та конкурсу на її здобуття – червень 2021 р.;

– початок прийому заявок, книжок (номінація «Срібний павук») і творів (номінація «Homo Ludens») на участь у конкурсі – 1 вересня 2021 р.;

– завершення прийому заявок, книжок і творів на участь у конкурсі (у двох номінаціях) – 31 грудня, 15:00.;

– оголошення довгих списків для обох номінацій – 28 лютого 2022 року;

– оголошення коротких списків для обох номінацій – середина квітня 2022 року;

– оголошення переможців та вручення премії відбудеться 9 травня 2022 року під час відкриття фестивалю імені Василя Кожелянка «Кожелянд»;

– презентація книжки переможця у номінації «Срібний павук» – червень 2022 р.;

– вихід збірки творів учасників конкурсу у номінації «Homo Ludens» – середина листопада 2022 р.

У конкурсі на Літературну премію імені Василя Кожелянка можуть брати участь автори з усієї України та представники українськомовної спільноти з інших держав.

Івент-мапу Літературної премії імені Василя Кожелянка та детальні умови конкурсу оприлюднять у серпні.

Раніше ми писали про те, що модний дім Chanel створив культурний фонд і видаватиме премію на підтримку митців та новаторських ідей у культурі.

 

Коментарі