Новини

Австрійські науковці першими у світі встановили біонічний протез птахові

Самка грифа-ягнятника знову може рухатися, як раніше. Все завдяки тому, що на лапі їй встановили внутрішньокістковий протез.

Фото www.meduniwien.ac.at

Науковці з Медичного університету Відня першими у світі провели операцію зі встановлення біонічної кінцівки птахові. Так, самка грифа-ягнятника може рухатися, як раніше, через внутрішньокістковий протез на лапі.

Про це мовиться у публікації в науковому виданні Scientific Reports, передає пресслужба Медичного університету Відня.

До віденського вишу звернулися із заказника для хижих птахів і рептилій міста Харингзее. Це федеральна земля Нижня Австрія, що на південному сході країни. Потрібно було допомогти однорічній самці грифа-ягнятника Мії, якій довелося ампутувати праву лапу. Під час звивання гнізда Мія перетиснула її вовною, і та поступово відмерла.

У публікації зауважують, що таким великим хижим птахам потрібно швидко пересуватися й хапати здобич своїми лапами. Тому через поранення кінцівки вони можуть не прогодувати себе. Крім того, лапи таких птахів повинні витримувати навантаження після приземлення з великої висоти, тому звичайного протезу в таких випадках буде замало. 

До речі, грифи-ягнятники вважаються найбільшими літними птахами Європи, маючи до 7 кілограмів ваги і розмах крил — до 2,6 метра.

Після того, як фахівці Медичного університету Відня олянули птаху, вони вирішили створити спеціальний біонічний протез, який міг би замінити втрачену лапу. Такі протези вже раніше встановлювали людям, але досі ніколи — птахам.

Фото www.meduniwien.ac.at

Біонічний імплантат встановлювали за технікою остеоінтеграції, або приєднання протеза безпосередньо до кістки. Це забезпечує його надійну фіксацію й фактичне зрощення з уцілілою кісткою. 

Після операції Мію відвезли на реабілітацію назад до Харингзее. 

«Птаха здійснила перші спроби польоту через три тижні після операції, а протез уже через шість тижнів мав витримувати максимальне навантаження на себе. Сьогодні гриф-ягнятник може знову приземлятися й ходити на обидві ноги», — розповідає Оскар Азманн із Медичного університету Відня.

Нагадаємо, науковці віднайшли новий вид динозаврів — австралотитан. Він є найбільшим динозавром, рештки якого коли-небудь знаходили в Австралії.

Коментарі