Новини

У США запустять у космос ракету, надруковану на 3D-принтері

Ракету ще не запустили, але її вже оцінюють у $4,2 мільярда.

Фото Relativity Space

Американська компанія Relativity Space оголосила про те, що зібрала 650 млн доларів для продовження розробки перших у світі ракет, які друкують на 3D-принтері. Фінансування отримали від інвестиційної компанії BlackRock, хедж-фонду Soroban Capital і актора Джареда Лето. Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на Reuters.

Ринкову вартість компанії Relativity Space оцінюють у 4,2 млрд доларів. Вона стала другою за вартістю приватною космічною компанією після відомої SpaceX Ілона Маска.

Зазначають, що додаткове фінансування критично важливе для прискорення виробництва нового ступеня — Terran R, який планують запустити в експлуатацію 2024 року. Він буде конкурентом Falcon 9 компанії SpaceX, зазначив у цьому зв’язку керівник Relativity Space Тім Елліс.

Він сказав, що 3D-принтер — це святий Грааль, який забезпечить майбутнє.

Розрахункову вартість запуску Terran 1 оцінюють у $12 мільйонів. За інформацією розробників, вона буде здатна виводити на орбіту 1,2 тонни корисної маси. Більший проєкт — Terran R — розрахований на вивід у космос 20 тонн вантажу. Втім, його вартість не розголошують.

Нагадаємо, NASA успішно випробувала ракету, яка може доставляти людей на Місяць.

 

Коментарі