Новини

NEFCO припиняє інвестування нових проєктів відновлюваної енергетики в Україні

Представники NEFCO занепокоєні тим, що влада не допомагає виробникам «зеленої» енергетики, а навпаки – ухвалює рішення, які погіршують ситуацію на ринку.

Фото Science in HD, unsplash.com

Північна екологічна фінансова корпорація (Nordic Environment Finance Corporation — NEFCO) відмовилася фінансувати нові проєкти у сфері відновлюваної енергетики (ВДЕ) в Україні.

Про це під час пресконференції  розповіла керівниця Європейсько-українського енергетичного агентства Олександра Гуменюк.

«Минулого тижня ми отримали офіційного листа від міжнародної організації NEFCO, яка заявила, що у зв’язку з неприйнятною енергетичною політикою вони припиняють фінансування проєктів у секторі відновлювальної енергетики в Україні», — розповіла Гуменюк.

Представники NEFCO занепокоєні тим, що влада не допомагає виробникам «зеленої» енергетики, а навпаки — ухвалює рішення, які погіршують ситуацію на ринку. Йдеться про ретроспективне зниження «зеленого» тарифу для вже затверджених проєктів. А також про невиконання платіжних зобов’язань гарантованим покупцем перед виробниками чистої енергії та запровадження акцизного податку на електроенергію з відновлювальних джерел.

Через ці причини, як каже Гуменюк, NEFCO вирішила припинити інвестування в нові проєкти, допоки не буде встановлено стабільне та передбачуване інвестиційне середовище.

Вам буде цікаво: Занижені тарифи та велика заборгованість: керівник Чернівцітеплоенерго про ситуацію на підприємстві

Nordic Environment Finance Corporation — міжнародна фінансова організація, заснована 1990 року урядами Данії, Ісландії, Норвегії, Фінляндії та Швеції. Вона фінансує і реалізує лише проєкти у сфері ВДЕ, «зеленого зростання» і кліматичні проєкти. Пріоритетне значення надається проєктам у Східній Європі, регіонах Балтійського моря та в Арктиці.

У червні 2020 року Кабінет Міністрів підписав меморандум про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері відновлюваної енергетики. Документ передбачає, що виробники ВДЕ добровільно реструктурують «зелені» тарифи у бік зменшення. Зокрема, для усіх сонячних електростанцій передбачали зменшення тарифів на 15%, для вітрових — на 7,5%. Українська влада взяла на себе зобов’язання вживати всіх заходів для забезпечення своєчасної поточної оплати ДП «Гарантований покупець» та погашенню наявної заборгованости перед виробникам ВДЕ, які прийняли умови реструктуризації.

2 червня 2021 року до Верховної Ради подали законопроєкт №5600 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень». Закон пропонує скасувати пільгу з акцизного податку для платників, які здійснюють постачання електричної енергії з відновлювальних джерел, що призведе до введення акцизного податку на «зелену» електроенергію на рівні 3,2%.

Нагадаємо, що у Норвегії фахівці розробили унікальні вітряки циліндричної форми, які працюють спільно з сонячними батареями. Стартап Vortex Bladeless пропонує систему, що не має традиційних лопатей.

Коментарі