Новини, Репортаж

Робота з дому та більша кількість співробітників. Як зараз працює IT-компанія SoftServe у Чернівцях

Ми знову відвідали чернівецький офіс SoftServe та дізналися, що тут змінилося за три роки та чи вплинула дистанційка на роботу компанії.

У будівлі колишнього заводу «Кварц» у Чернівцях — 14 поверхів. Із них 11 займає IT-компанія SoftServe. Тут займаються розробкою програмного забезпечення, консалтингом та надають інші послуги у сфері цифрових технологій.

Від минулої зустрічі зі «Шпальтою» в цьому офісі багато змінилося. Тепер у Чернівцях у SoftServe працює вже понад 450 людей. А співробітників компанії по всьому світу вже більше десяти тисяч із головними офісами у Львові та Остіні (штат Техас, США). А загалом SoftServe має 38 офісів у 9 країнах.

Піднімаємося на 11 поверх, де нас має зустріти керівництво. Коридори та кабінети майже порожні. Від початку карантину, з березня 2020, сюди приходить обмежена кількість працівників. Відтоді формат роботи у SoftServe змінився на дистанційний. 

Нас зустрічає директорка чернівецького офісу SoftServe Марина Грушко у своєму кабінеті. Каже, що спершу думала, що перехід в онлайн буде складним і тривалим, а віддалена робота — неефективною. Але помилилася: 

«Культура віддаленої роботи у нас була і до 2020 року, тому перехід на дистанційний формат зайняв декілька днів. Компанія завжди була високомобільною і високотехнологічною, люди часто подорожували між офісами і за кордоном. Я взагалі була шаленою прихильницею того, що люди, які працюють разом, повинні бачити одне одного. Але з часом всі зрозуміли, що це важливо, але необов’язково. Загалом за минулий рік ми переконалися, що віддалена робота не впливає на ефективність», — розповідає вона.

Зараз в офіс приходять ті люди, які не мають можливости працювати з дому:

«З початку карантину ми розробили адаптивну систему роботи з офісу та пропрацювали фази повернення працівників до офлайнового режиму. Охочі працювати в офісі надсилають запит. І після погодження його менеджером можуть відвідувати офіс постійно. Зараз триває друга фаза, і не більше 25% працівників можуть відвідувати офіс. Коли наша область була в “червоній” зоні, ми скорочували присутність до 5%», — пояснює Марина. 

За останні три роки офіс у Чернівцях виріс із майже трьохсот до 456 працівників. А торік завдяки замороженню планових підвищень зарплат SoftServe вдалося уникнути масових звільнень спеціалістів. І це тоді, коли клієнти заморожували проєкти та відкладали впровадження нових рішень на кращі часи. 

Ба більше, з січня локальна команда збільшилася вже на 101 працівника. А офіс почав розширювати географію залучення талановитих людей. Тепер ІТ-спеціалісти, які проживають у сусідньому Тернополі та області, мають можливість віддалено працювати у SoftServe.

«Раніше про наш чернівецький розробницький центр говорили, як про затишну маленьку сім’ю. Тепер зі стрімким ростом ми  стаємо великою потужною родиною», — каже директорка офісу.

Нова система росту для працівників 

За останні роки рівень експертизи компанії та амбіцій у пошуках цікавих проєктів та клієнтів значно зріс. SoftServe все частіше технологічний партнер, а не просто виконує чітко поставлене клієнтом завдання. Тож, з’явилася необхідність ще активніше інвестувати у працівників.

Цього року запрацювала оновлена професійного та кар’єрного росту працівників People Excellence. Тут оцінюють конкретну роботу, яку людина виконує, і результати цієї роботи. Якщо спеціаліст виконує складніше завдання і приносить більшу цінність для клієнта – він швидше росте. Якщо ж він продовжує виконувати роботу того ж рівня, що й рік тому — залишається на тій же позиції. До того ж, якщо стрибок був потужний, то спеціаліста можуть підвищити одразу на декілька рівнів (наприклад, з Trainee до Middle).

Відчуття приналежности до компанії через благодійність та спільні цінності

Одразу після оголошення карантину по всій країні та надзвичайної ситуації в окремих містах SoftServe виділив 10 млн грн для підтримки медичних закладів у боротьбі з пандемією коронавірусу. Ще значну частину зібрали завдяки благодійним внескам співробітників компанії та зовнішнім меценатам. Гроші скерували на вирішення нагальних медичних потреб у тих локаціях України, де розташовані наші офіси. 

Компанії вдалося підтримати опорні лікарні в Чернівцях та області, які в найважчі місяці були «передовими» у боротьбі з пандемією. Від експрес-тестів до апаратів ШВЛ — допомагали із закупками найнеобхіднішого.  

«Окрім великих проєктів, працівники чернівецького офісу часто беруть участь у локальних тематичних благодійних ініціативах. Зокрема, активно долучилися до допомоги громадській організації «Миле сонечко», яка опікується дітками із синдромом Дауна. А до Великодня у співпраці з місцевим осередком Карітасу чернівецькі софтсервівці збирали кошти для закупівлі великодніх кошиків літнім людям, які потребують допомоги», — розповідає маркетолог Вадим Шумейко.

У січні цього року вони також запустили всеукраїнську програму Open Tech. Незалежно від позиції та рівня в компанії розробники, бізнес аналітики, проєктні менеджери, дизайнери, тестувальники — всі вони на волонтерських засадах беруть участь у розробці рішень, які підсилюють важливі проєкти та ініціативи громадських організацій, державних органів, навчальних закладів.

Серед партнерів та ініціаторів проєктів: Міністерство охорони здоров’я України, UNICEF Україна, Rakuten Viber, Міністерство культури та інформаційної політики України, Ukraїner, Пласт, Україна без сміття та інші.

Повертаючись до екскурсії офісом, Марина розповіла, що відтепер у часи карантину та після співробітники матимуть можливість працювати в оновленому коворкінгу:

«На двох із восьми зайнятих поверхів офісу робочі місця розташовані у форматі open space. Це повністю відкритий простір — без стін та окремих кабінетів. 

Один із таких поверхів працює за системою коворкінгу, де працівники можуть бронювати окреме місце на той період часу, який їм потрібен — від 1 години до цілого робочого дня». 

Тут просторо. Стіни пофарбовані переважно у чорний, білий, зелений та жовтий кольори. Раніше корпоративний стиль передбачав поєднання чорного й білого, однак поступово додали барв.

А ще в офісі дбають про природу. Зокрема, збирають батарейки, сортують сміття: скло, пластик, папір — і здають на утилізацію. 

Маркетолог Вадим Шумейко показує нам усі інші поверхи.

«У докарантинні часи школярам, ліцеїстам, студентам, початківцям-айтівцям та всім охочим тут проводили екскурсії. Багато вчителів приходили сюди з учнями, аби ті подивилися, які є переваги та перспективи в майбутньому від вивчення точних наук. Такі практики збільшують інтерес до математики», — жартує маркетолог

Тепер Вадим розпочинає екскурсію офісом для нас. Ми чемно йдемо за ним та розглядаємо деталі, аби нічого не проґавити. 

«Стандартний формат кожного поверху передбачає наявність кухні, вбиралень, місць для відпочинку. На деяких із них є кімнати з настільним футболом, більярдом, Play Station. На 2 поверсі є тренажерна зала, а на першому — конференц-зала, а також IT академія, де можуть вчитися як світчери, початківці, так і спеціалісти, які вже мають певні знання в інформаційних технологіях», — розповідає він.

Заходимо на черговий поверх. На стінах — малюнки тварин. І висить велосипед. Вадим каже, що прихованого змісту тут немає, але з часом вони зрозуміли, що велосипеди і тварин люблять усі. 

Заходимо в коворкінг. Бачимо дівчину майже у кінці кімнати і прямуємо до неї. Пояснюємо, що хочемо взяти коментар. 

Її звати Вікторія Холоденко.  Вона одразу запитує: «А ви розумієтеся в IT чи варто пояснити простими словами?»

Ми просимо пояснити доступно. 

«Я тестую програми. Якщо простіше, то робота пов’язана з тим, аби забезпечувати якість програмним продуктам, які випускають розробники. Я повинна перевірити, наприклад, чи правильно працюють кнопки на сайті, чи правильна інформація відображається на сторінках. Чи правильний отримується користувацький досвід, коли людина приходить на сайт або працює з тієї чи іншої програми. Чи користувачі отримують той набір інструментів, який вони очікують тощо». 

Дівчина каже, що мотивацією працювати у SoftServe був саме розвиток. 

«Я хотіла робити щось класне, мати багато перспектив та задовольнити свої амбіції. Найбільш кльове в роботі — різні напрямки, технології, тому тут я можу вчитися, знайомитися та стати експерткою. Тут є можливість змінити напрямок, працювати з іншою технологією. Це те, що мене “драйвило” тоді, за чим я йшла, і те, що мене надихає надалі», — каже Вікторія.

Вона додає, що в компанії багато часу приділяють дозвіллю. Тут організовують різноманітні святкування: День компанії, День вишиванки, новорічні корпоративи, велопрогулянки та різноманітні спортивні події. Щоправда, багато з цих активностей трансформувалися в онлайн-формат через протиепідемічні обмеження. 

«Посадити дерева, колективно зібрати сміття… Крім того, багато проводимо благодійних заходів. А онлайн — змагання з кіберспорту, шахів та інших ігор, конференції, воркшопи. Це допомагає співробітникам класно налагоджувати комунікацію навіть в умовах ізоляції», — зауважує дівчина.

Як потрапити в SoftServe

Директорка офісу Марина Грушко каже, що також свого часу боялася спробувати себе в IT. Хотіла, але не мала відповідної освіти. Однак головне — бажання. 

«Як показала практика, тут працюють колишні медики, економісти, фізики, менеджери тощо. Ясна річ, тим, хто має профільну освіту, легше. Також у нас працює багато студентів 4-5 курсу комп’ютерних спеціальностей. Для тих, хто вчиться на IT спеціальностях, але відчуває, що його знань недостатньо, ми створили марафони та інтенсивні курси. Вони також є для новачків. Для цього маємо IT-академію», — каже керівниця.

Марина зазначає, що початківцю потрапити на марафон — не проблема. А на інтенсивні курси вже є відбір, є певне обмеження у групах. Навчання там триває 3 місяці. Оцінюють базові технічні знання, рівень англійської (він повинен бути хоча б середнім), також проводять інтерв’ю з експертами. Після закінчення  ІТ-академії можна одразу влаштовуватися на роботу безпосередньо в SoftServe. А найбільш перспективних студентів запрошують у компанію ще під час навчання.

Про плани компанії на майбутнє

Вже найближчим часом, зважаючи на покращення ситуації з пандемією, в компанії планують поступово відновити офлайн зустрічі та тімбілдинги на відкритому простої. А зі скасуванням різноманітних міжнародних обмежень — і закордонні відрядження. Режим роботи залишатиметься міксованим. Адже рік дистанційної роботи показав, що зовсім не обов’язково обмежувати спеціалістів стінами однієї будівлі. Великий запит на експертизу та спеціалістів, який відчув ринок ІТ, дає підстави стверджувати, що чернівецька родина SoftServe стрімко зростатиме.

 

Фото Володимира Гуцула

Коментарі