Новини, Перша шпальта, Репортаж

Підтримка інновацій та можливості для розвитку. Як чернівчани працюють у компанії «SoftServe»

«Шпальта» побувала в гостях у однієї з найбільших компаній-розробників програмного забезпечення у Східній та Центральній Європі «SoftServe» .

Це найбільша в Україні компанія, що працює на аутсорсі. Загалом тут близько п’яти тисяч працівників, офіси розташовані по всьому світу, головні — у Львові та Остіні (США). У компанії кажуть, що більше орієнтуються на закордонних клієнтів. Український замовник може дозволити собі винайняти спеціаліста у штат, а за кордоном це менш вигідно, тому там частіше звертаються якраз до ІТ-корпорацій.

Хто тут працює

У Чернівцях «SoftServe» займає майже сім поверхів будівлі колишнього заводу «Кварц». Підіймаємося на одинадцятий. Хлопці у ліфті розмовляють про те, що зараз прийдуть журналісти, і потрібно буде з ними поговорити. Стоїмо тихо.

На одинадцятому не людно. Так відразу і не скажеш, що тут працює майже триста людей. Є тут не лише розробники програмного забезпечення та веб-розробники, а й тестувальники, бізнес-аналітики, проект-менеджери (або менеджери проектів), рекрутери та HR-менеджери. Цікаво, що існують також HR Business Partner, які виступають в ролі кар’єрних радників і консультують щодо питань професійного росту. Вони можуть підказати айтішникам, як досягти того чи іншого рівня, а також допомогти із зовнішніми сертифікаціями, які визнаються на міжнародному рівні. Перша спроба їхнього проходження для працівників «SoftServe» безкоштовна.

Чим відрізняється офіс у Чернівцях

Прямуємо до директорки чернівецького офісу Марини Грушко. Спілкуватимемось у meeting-room – це спеціальні кімнати, у які можна вийти і поговорити з кимось, аби не заважати усій команді. Такі є на кожному поверсі.

– Зазвичай у кабінетах сидить приблизно десять людей. Якщо вам потрібно, наприклад, провести нараду з командою, або ви хочете поговорити зі своїм менеджером сам на сам – можна зарезервувати час у meetingroom, – пояснює маркетолог Любов Смолдирєва, яка нас супроводжує.

З директоркою розмовляємо про те, чим же відрізняється саме чернівецький офіс з-поміж інших офісів SoftServe.

– Єдина відмінність у тому, що люди різні. Це зумовлено географічною та національною специфікою. На Буковині є свої особливості. І коли приїжджають замовники або наші топ-менеджери до Чернівців, вони помічають, що у нас в офісі люди спокійніші, щасливіші, легкі на підйом, дружні. У нас збережена сімейна атмосфера.

Щодо проектів, якими займається чернівецький «SoftServe», Марина Грушко розповідає, що є дуже багато цікавих завдань у сфері охорони здоров’я, освіти тощо. Займаються і технологіями, де використовують штучний інтелект. Наприклад, нещодавно компанія створила програму «Tustan AR». Це віртуальна копія стародавньої карпатської фортеці в Тустані. Ви можете скачати собі аплікацію на телефон, і, практично в режимі реального часу, на руїнах, які зараз там є, побачити, якою була та фортеця дуже багато років тому.

На думку директорки, «SoftServe» – найкращий роботодавець. Це неодноразово підтверджували і авторитетні онлайн-ресурси «DOU» та «Aon Hewitt».

– Я працюю тут уже шість років і щиро так вважаю. Це компанія, яка вкладає в розвиток талантів, яка підтримує інновації, яка вірить в людей, дає стабільність, довіряє всім, хто в ній працює.

Запитуємо, чи часто працівники звільняються. Пані Марина зауважує, що таке, звичайно, буває. Але таких людей небагато і визначальною причиною, на її думку, є прагнення до змін та амбіції переїхати в інше місто або країну. Також «SoftServe» намагається підтримувати хороші стосунки і з колишніми працівниками.

Про Богдана, який пішов з «SoftServe» і повернувся

Прямуємо до кухні. Скрізь на поверсі є місця для відпочинку, де можна посидіти і, наприклад, поспілкуватися з кимось. Варто відзначити і дизайн приміщення. Працівники кажуть, що їм тут подобається, і жартома додають: «Ремонт в офісі такий, що можна переплутати, чи ви зайшли в якесь хіпстерське кафе, чи до нас в офіс».

На кухні зустрічаємо хлопця з ліфта. Знайомимось. За хвилину розробник ПЗ Богдан розповідає, як йому уже вісім років працюється у «SoftServe». А ще про те, як він йшов з компанії і як повернувся.

– На той час тут не було проекту, в якому мені хотілося б себе реалізувати. Я знайшов такий проект сам і пішов, аби його зробити. Коли закінчив, набрався досвіду, то повернувся у «SoftServe». Люди повертаються не тільки в компанії, а найбільше в проекти або команди, з якими вони працювали. Мені подобаються ці люди й атмосфера, яка є в чернівецькому офісі.

Також Богдан Юрчак розповідає, що йому цікаво спілкуватися з клієнтами із різних країн.

– Робота з Європою – це один тип роботи. Робота із США – зовсім інше. Штати більш вимогливі, більш планові. Вони якщо кажуть, що ти це зробиш, то ти це повинен зробити. А якщо якась неприємна ситуація на проекті – вони не шукають винних, а спочатку шукають, як вирішити проблему. З європейськими проектами у нас був досвід, що вони спочатку знайдуть, хто помилився, а потім уже шукають як це вирішити.

Щодо робочого дня, то, за словами хлопця, усе залежить від проекту та того, як ви працюєте. Загалом робочий день триває вісім годин, проте якщо ви добре зробили свою роботу і вирішили піти додому раніше – ніхто вам нічого не скаже. Головне – бути щодня присутнім на переговорах із замовником та зібраннях команди проекту, які можуть відбуватися у різний час. Таким чином, графік може бути «плаваючим».

Як айтішники дбають про довкілля та дозвілля

У кухні стає людно. Продовжуємо розмову уже із маркетологом Любов’ю. Вона звертає нашу увагу на крани з фільтрованою водою. За її словами, у «SoftServe» бережуть природні ресурси. Тому, зокрема, просять не забувати закривати крани. Бережуть й електроенергію, тому, жартує Любов, «в компанії завжди романтична атмосфера». Також тут сортують сміття, є спеціальні баки для паперу, для пластику, для скла. А ще підтримують екологічно чистий транспорт – у «SoftServe» є власна велопарковка.

З кухні прямуємо до простору з Sony PlayStation. Тут саме зайнято.

– Якщо у вас залишається вільний час, можете прийти сюди з колегами, пограти, поспілкуватись. Тому тут постійно хтось є. Можливо, хтось навіть залишається після роботи, бо тут класно, – каже маркетолог.

Також у компанії є тренажерний зал та спорт-рум із настільним тенісом, більярдом і настільним футболом.

Можливості «SoftServe»

У компанії є IT Academy, набір на безкоштовні курси з різних мов програмування тут проводять постійно. Їх розклад можна переглянути на сайті «SoftServe». Аби стати студентом, необхідно пройти технічне тестування, тест з англійської мови та співбесіду з технічним експертом. Близько 80% випускників курсів працевлаштовують у компанію.

Є і платні курси. Для того, аби на них потрапити, потрібно лише заповнити заявку та прийти. Фактично це навчання для тих, хто не вчився на математичних або інформаційних спеціальностях, або для тих, хто хотів би підкріпити свої теоретичні знання. Ці курси є коротшими, їх можна використовувати як підготовку до IT Academy. Інколи на роботу влаштовують і після них.

Також «SoftServe» проводить різноманітні конференції для працівників ІТ-сфери. На них запрошують всіх ІТ-спеціалістів міста.

– Дуже багато можливостей для розвитку. Різні курси, тренінги. Онлайн, офлайн … Є прозора структура, як працівник може рости і розвиватися. Окрім цього, у нас є онсайт-візити, коли працівники їдуть до свого клієнта за кордон. Це також повністю оплачує компанія», – розповідає Любов Смолдирєва.

Окрім цього, є багато розважальних заходів для працівників. Різноманітні майстер-класи. А кожну другу п’ятницю липня тут святкують день компанії. Також святкують Новий рік, день розробника. Усі працівники отримують подарунки на річницю роботи в «SoftServe». Ще компанія підтримує різноманітні благодійні акції, у неї також є благодійний фонд «Open Eyes». До слова, скоро планують масштабне святкування приходу трьохсотого працівника до чернівецького офісу.

 

Аліна Кувалдіна

Фото та відео Юлія Драган

 

 

Коментарі