Офтоп

Анджела Максвелл: історія жінки, яка пішки обійшла світ

Жінка вирішила відправитися пішки навколо світу, коли їй було близько 30-ти років, вона мала успішний бізнес та була у стосунках.

Фото ВВС

Оригінальний матеріал ВВС

У пошуках тіснішого зв’язку зі світом Анджела Максвелл вирушила у подорож тривалістю 6 років, під час якої вона пішки подолала 20 000 миль.

Чому? Це просте запитання, яке люди часто ставлять Анджелі Максвелл. Однак донедавна американка не могла знайти відповідь, чому вона відмовилася від цілком хорошого життя заради втілення мрії.

Анджела вирушила у подорож, на яку мало хто наважився б – 2013 року вона вирішила наодинці обійти світ. Цікаво, що жінка аж ніяк не планувала свою «прогулянку». Насправді вона вирішила відправитися у подорож через дев’ять місяців після того, як почула розмову про чоловіка, який обійшов навколо світу, на одному зі своїх уроків із мистецтва.

Причиною подорожі Максвелл не була втрата, поразка чи особиста криза. Вона вирішила відправитися пішки навколо світу, коли їй було близько 30-ти років, маючи успішний бізнес та стосунки.

«Я думала, що щаслива, але у ретроспективі розумію, що шукала більшого: сильнішого зв’язку з природою і людьми, отримуючи менше, але налагоджуючи контакт із навколишнім світом», — розповідає жінка.

Анджела вирішила, що найкращим способом пізнання себе, природи та інших стане прогулянка. Адже вона мінімізує її вуглецевий слід, дозволить повністю зануритися у природу, зустріти людей, повз яких раніше просто проїхала б, а також пізнати інші культури способом, доступним лише мандрівникам на довгі відстані пішки.

Фото BBC

Перш ніж відправитися у подорож, Максвелл прочитала декілька книжок інших жінок, які здійснювали піші прогулянки на далекі відстані, а саме Робін Девідсон, яка об’їхала Австралію на верблюдах, Розі Свейл-Поуп, яка автостопом їздила з Європи до Непалу, плавала навколо світу, подорожувала по Чилі на конях і у віці 59 років почала бігати по всьому світу.

«Я читала їхні книги, щоб здобути сміливість. І здобула, дізнавшись про їхні виклики та боротьбу, а також тріумфи. Історія кожної жінки була винятковою, і це надало мені впевнености», — розповідає Анджела.

Остаточно вирішивши йти, жінка продала все своє майно та придбала все необхідне. Вона спакувала візок із 50 кілограмами спорядження для кемпінгу, запасами їжі, фільтром для води та одягом на чотири сезони. Жінка вирушила у подорож 2 травня 2014 року.

До червня 2018-го Анджела пройшла 12 500 миль у 12 країнах на трьох континентах. Вона швидко призвичаїлася до нової рутини: прокидатися одночасно зі сходом сонця, випивати дві чашки розчинної кави та їсти тарілку вівсянки на сніданок, збирати речі, вирушати в дорогу, зупинятися, розкладати табір на ніч, з’їдати локшину швидкого приготування, залізати у спальний мішок. Однак усе одно жоден день не був схожим на інший.

Максвелл отримала сонячні опіки та тепловий удар у пустелі в Австралії та перехворіла лихоманкою денге у В’єтнамі. На неї напав та зґвалтував кочівник у Монголії, який увірвався до її намету. Вона засинала під постріли у Туреччині. На її долю випало чимало труднощів.

«Тим не менш, я не відправилася у пішу подорож, тому що була безстрашною. Навпаки, я дуже боялася. Але я більше боялася не послухати свого серця, ніж втратити своє майно і кохання», — розповідає вона.

Повільний темп подорожі Анджели дозволяв їй глибоко пізнавати інші культури. Вона блукала крихітними приморськими поселеннями вздовж узбережжя Тірренського моря Італії, занурюючись у живу атмосферу та приймаючи запрошення поговорити, посидіти та випити вина. У В’єтнамі, знесилена після підкорення вершини перевалу Хай Ван, вона зустріла літню жінку, яка запросила її відпочити у своїй маленькій дерев’яній хатині на вершині на ніч.

Під час своєї подорожі Максвелл збирала пожертви для таких неурядових організацій, як-от World Pulse та Her Future Coalition, основна мета яких полягає у підтримці дівчат та молодих жінок. Загалом їй вдалося зібрати 30 000 доларів.

Анджела Максвелл називає свою подорож потужним способом «пізнання світу та його мешканців». Упродовж шести з половиною років Максвелл прожила з допитливістю, невизначеністю та неймовірною вразливістю.

16 грудня 2020 року її подорож закінчилася у тому місці, з якого почалася. Тоді жінка зрозуміла, що її пригода стала способом життя, до якого вона може повернутися у будь-який момент. Наразі Анджела працює над книгою, планує майбутні подорожі та розробляє способи, які допоможуть жінкам знаходити, виражати та реалізувати сміливість у своєму повсякденному житті.

Коментарі