Новини

У чернівецькій COVID-лікарні встановили потужну кисневу станцію: що це змінить у роботі медзакладу

Зараз міська лікарня №1 має цілих три джерела кисню і від жодного поки не планує відмовлятися.

У Чернівцях на базі КНП «Міська лікарня №1», яка наразі є шпитальною базою для хворих на ковід, відкрили потужну кисневу станцію.

Як розповіла у коментарі «Шпальті» начальниця управління охорони здоров’я ЧМР Наталія Калмикова, станція – німецького виробництва. Її придбали за 4 мільйони 700 гривень. Ці кошти виділили з міського бюджету.

«Потужність станції – 650 кубометрів кисню на годину. Таким чином, лікарня зможе забезпечити киснем велику кількість пацієнтів одночасно — від 50 до 70 людей. Ми готові до ймовірних нових хвиль зростання захворюваности на Covid-19. Також найближчим часом очікуємо на відкриття такої кисневої станції у міській лікарні №4», — додала посадовниця.

Завідувач відділення анестезіології з ліжками для інтенсивної терапії КНП «Міська лікарня №1» Дмитро Білоус розповів «Шпальті», що ідея зі встановленням цієї станції виникла ще в листопаді, коли лікарі зіштовхнулися з другою хвилею коронавірусу.

«Тоді було багато кисневозалежних хворих і був досить високий розхід кисню. 130 балонів використовували на добу, і працювали у нас тоді три кріоциліндри. Середнє споживання кисню в медзакладі тоді було 10-15 літрів на хвилину», — розповідає лікар.

За словами Дмитра Білоуса, у часи найбільшого піку захворюваности у лікарні розгортали 170 ліжок.

«Було досить гостро відкрите питання з потребою ще одного джерела кисню. Ми розуміли, що це або станція, або величезний кріоциліндр. Тоді в Україні станцій ще не було, до речі. Йшла зима — і кріоциліндри не справлялися, замерзали магістралі. Ми домовилися з дитячою лікарнею позичити циліндр на 2 тонни у них. На деякий час це нас суттєво рятувало», — додав лікар.

Комплектувальні до кисневої станції лікарня отримала в березні. Її встановлення дає можливості лікарні суттєво зекономити гроші, і за потреби забезпечити киснем інші відділення.

«Тепер не треба витрачати кошти на довіз кисню, його ще треба було розвантажити і завантажити у порожні балони. Десь 200 гривень на балон ішло. Зараз же ми витрачаємо лише на електроенергію. До того ж, ця киснева станція нам буде у пригоді і на перспективу. До прикладу, ковіду нема, то ми можемо забезпечити киснем інші відділення нашого медичного закладу. Є така можливість для операційних і післяопераційних палат», — каже Дмитро.

Зараз ця лікарня має цілих три джерела кисню. Залишилися кисневі балони, кріоциліндри і сама киснева станція. Від жодного наразі відмовлятися не планують.

«Основне навантаження піде на станцію, допоміжними джерелами кисню будуть наші кріоциліндри, і вже потім — балони. Поки від жодного джерела кисню не відмовляємося, бо не знаємо, що буде завтра», — додав Дмитро Білоус.

Нагадаємо, недавно у Чернівцях відкрили міську ліцензовану лабораторію для тестування на COVID-19. Вона працюватиме у КНП «Міська лікарня №1», яка наразі є шпитальної базою для хворих на ковід.
Раніше ми повідомляли, що у Сокирянській районній лікарні запрацювала нова киснева станція.

 

Коментарі