Новини

У Чернівцях відкрили нову лабораторію для ПЛР-досліджень: кого там будуть тестувати

Наразі там проводитимуть ПЛР-дослідження на коронавірус для пацієнтів та лікарів цієї лікарні. В подальшому тут можна буде проводити й інші дослідження.

Фото Polina Tankilevitch/Pexels

У Чернівцях відкрили міську ліцензовану лабораторію для тестування на COVID-19.

Вона працюватиме на базі КНП «Міська лікарня №1», яка наразі є шпитальної базою для хворих на ковід.

У коментарі «Шпальті» заступниця начальника управління забезпечення медичного обслуговування у сфері охорони здоров’я ЧМР Галина Бовкун розповіла, що лабораторія вже може розпочинати роботу.

«На сьогодні всі обстеження ПЛР лабораторія здійснює для пацієнтів та персоналу цієї лікарні. Роблять це, звісно ж, безкоштовно.  Надалі вивчатимуть питання джерел фінансування лабораторії на реактиви. Чи це буде з державного розподілу, чи додатковий відсоток НЦЗУ до пакета з ковіду, чи це буде фінансування з місцевого бюджету — ще не знаємо. Далі будемо думати, як працювати. Лабораторія вже готова до роботи. Там є ліцензія, всі заходи щодо узаконення лабораторії провели. Там є підготовлені фахівці, є належне обладнання, є приміщення, яке відповідає всім санітарним нормам», — зазначила Бовкун.

На придбання обладнання і облаштування лабораторії з міського бюджету виділили понад 3,5 мільйони гривень.

У подальшому в лабораторії можна буде зробити всі вірусологічні аналізи, а саме на ВІЛ, герпес, різні статеві інфекції, кандидоз, гепатити, мононуклеоз, лістеріоз, цитомегаловіс, туберкульоз, вірус папіломи людини, кліщовий енцефаліт.

Коментарі