Рецензії

Модний вирок у стилі глем-рок у Лондоні 70-х. Рецензія на фільм «Круелла»

В українському кінопрокаті стартувала стрічка «Круелла» з Еммою Стоун у головній ролі.

Disney

М’яка приглушена картинка, стилізована під кольорові фільми другої половини 20 століття, прекрасні наряди, впізнавані саундтреки, Лондон 70-х років і чарівний чихуахуа з пов’язкою на оці. Це коротко про те, що глядач побачить і почує на екрані у новому діснеївському фільмі «Круелла».

27 травня він стартував в  українському прокаті. Це стрічка, яка ніби-то покликана розповісти історію становлення головної злодійки легендарного американського мультика «101 далматинець».

Глядачеві показують шлях буквально від народження маленької Естелли до перевтілення у Круеллу де Віль (відому й під іменем Лютелли де Віль).

Основні події фільму розгортаються у Лондоні 70-х років. 

Маленька Естелла переживає сімейну трагедію й опиняється у жорстокому світі дорослих. На щастя, вона натрапляє на пару моторних злодюжок, які беруть її у свою банду. 

Вона стає злочинницею, але водночас не перестає займатися дизайном і пошиттям одягу. Це справа її життя, її захоплення з дитинства. Якось друзі по криміналу дарують Естеллі «квиток» у легальний світ, де вона може реалізувати себе як обдарована модельєрка. А далі глядач сам може споглядати за трансформацією головної героїні у легендарну лиходійку.

Режисер фільму — Крейг Гіллеспі. Поки що його головний фільм — «Тоня проти всіх», який зібрав чимало нагород і навіть має Оскар у сховку. Там також головною героїнею фільму є нетипова жінка.

Disney

Бенефіс Емми Стоун

Роль головної героїні виконує Емма Стоун. Лавретка Оскара за кращу жіночу роль, володарка численних премій: BAFTA, Венеціанський лев, «Золотий глобус», MTV тощо. Й образ Круелли їй вдався надзвичайно органічно. Вона захоплює увагу, притягує глядача своєю переконливою грою: мімікою, рухами тіла, і, безперечно, магічним поглядом. Емма — вінець цього фільму. Їй вдається відіграти по суті два образи: бунтарку, амбітну Естеллу та ексцентричну Круеллу. Обидва їй вдаються. 

Круелла

Головний персонаж уособлює бунтарство, глем- і панк-рок, який зароджується у Британії того часу. Зокрема один із нарядів Круелли — це відсилання до легендарної обкладинки синглу «God save the queen» гурту «Sex pistols». Їй набридла повсякденність, їй набрид нудний класичний стиль, снобізм. Вона хоче перевернути культуру правильних форм і тьмяних кольорів. У цьому фільмі очманіла Круелла отримує свою історію, свої мотиви, тут вона має нагоду втілити свої амбіції. Вона трансформується з бездушної живодерки з мультика у справжню людину.

Й образ цієї героїні доповнюють неймовірні костюми, вони — частина її сутности.

Disney

Костюми і дизайн одягу

Дизайн і створення одягу, модні образи відіграють одну з основних ролей. По-перше, Круелла — талановита дизайнерка. По-друге, головна антагоністка фільму Баронесса — власниця модного дому. 

Для фільму створили десятки оригінальних костюмів. 

Над ними працювала Дженні Беван, яка двічі вигравала Оскар за кращий дизайн костюмів. За її словами, для «Круелли» вона створила найбільшу кількість костюмів для одного фільму за все її життя.

Атмосфера фільму

«Круелла» картинкою нагадує фільми 60-70 рр. Немає кислотних, яскравих кольорів, замість них — пастельні. Локації, мода, автомобілі — дуже автентичні і візуально затягують глядача у тогочасну епоху. Доповнює атмосферу плейлист вз відомими впізнаваними композиціями: «The Zombies — Time of the season», «Nancy Sinatra — These Boots Are Made for Walkin», «Doris Day — Perhaps, perhaps, perhaps». А дух панк-року передає саундтрек «I wanna be your dog» — кавер на однойменну пісню «The Stooges». 

Disney

Оригінальна історія

Від оригінального мультфільму 1961 року залишилися лише впізнавані образи: Круелла, двоє її посіпак Джаспер і Горацій, довгий ретро-автомобіль, Лондон і далматинці. Так, чорно-білі собаки є у фільмі, але вони несправжні. Як і в оригінальному мультику, вони намальовані (але у 2021 за допомогою комп’ютерної графіки). Однак тут далматини цілком негативні декоративні елементи. 

Насправді їх у фільмі могло би взагалі не бути.
«Круелла» стоїть окремо і від мультика, і від фільму 2001 року з Глен Клоуз у головній ролі. Цьогорічна стрічка навіть не вписується у хронологію подій, адже викрадення далматинів у мультфільмі відбувається у 50-х роках, а 1964-го Естеллі (маленькій Круеллі) лише 10 років. 

«Круелла» і «101 далматинець» біля одної печі грілися — не більше. 

Але це не добре і не погано, адже фільм самобутній. І глядачеві не обов’язково знати контекст.

Disney

Другорядні персонажі

Основним другорядним персонажем є Баронесса. Вона дуже стильна, егоцентрична, нарцистична, токсична жінка. Втім, вона володіє впливовим модним домом. Її роль виконує оскароносна Емма Томпсон. Вона теж неперевершена на екрані і тягне на себе ковдру уваги настільки, наскільки це можливо. І відсилання, про які писали у перших відгуках до фільму «Диявол носить Prada», не безпідставні. В неї схожий образ до редакторки з того фільму. 

Глядачам неодмінно сподобається один із посіпак Круелли — пухкенький Горацій. Він розбавляє атмосферу надмірної серйозности разом із прекрасним чіхуахуа Віником. Роль виконує Пол Уолтер Гаузер, який торік грав у стрічці Клінта Іствуда «Річард Джуелл». Він дуже схоже виконує роль за тональністю і манерою, як і в попередньому фільмі. 

Є у цій стрічці Марк Стронг. Але він наче далматинець, якого закрили у кролячій клітці. Йому просто немає де розвернутися. Трохи прикро, що режисер відправив його на задвірки фільму.

Disney

Враження

Усі повороти (твісти) у фільмі досить очевидні і здивують хіба непідготовленого глядача. Можна з самого початку розгадати головну загадку фільму.
Виникає питання і щодо катарсису, який відбувається з головною героїнею, коли пазл основної життєвої трагедії складається. Він не вражає. Чи дійсно має ту силу, аби трансформувати Естеллу в Круеллу де Віль?
Але якщо дивитися з естетичної і з точки зору розваги, то фільм неодмінно знайде свого глядача.

Якщо покопирсатися у сенсах, то Круелла розповідає нам історію про вічне протистояння між дочками і матерями. Про те, як діти не хочуть бути схожими на своїх батьків. Але несвідомо наслідують їх і в чомусь навіть перевершують те, що їм у батьках не подобалося найбільше. Про конкуренцію двох непоступливих егоїсток, які готові на все, аби задовольнити свої ненажерливі амбіції. Звичайно, така поведінка руйнує багато чого навколо людини, особливо дружбу, любов, сім’ю.

Втім, здається, це один із значимих фільмів 2021 року, принаймні в українському прокаті.
І хоча моментами фільм трохи нудний, загалом залишає приємний післясмак.

Коментарі