Новини

Забруднення через викиди з автомобілів: Чернівці — серед десяти міст із найчистішим повітрям

Найчистіше повітря, за даними дослідження, у Горішніх Плавнях, що на Полтавщині. Найбрудніше місто України — Маріуполь.

Чернівці посіли 30 місце у рейтингу міст України з найбруднішим повітрям. Це означає, що в обласному центрі Буковини повітря одне з найчистіших. Такі дані центральної геофізичної обсерваторії ім. Бориса Срезневського, повідомляє пресслужба Чернівецької міської ради.

«Міста оцінювали за вмістом у повітрі пилу, оксиду вуглецю, феному, формальдегідів тощо. Згідно з даними дослідження, у Чернівцях показник індексу забруднення атмосфери становить 3,8. Це досить хороший результат, адже рівень індексу забруднення атмосфери вважається низьким, коли показник не перевищує 5,0», — ідеться у повідомленні.

Найчистіше повітря, за даними дослідження, у Горішніх Плавнях, що на Полтавщині. Це місто зайняло 39 місце серед інших в Україні. Найбруднішим містом України став Маріуполь. Друге місце в антирейтингу дісталося місту Кам’янське на Дніпропетровщині. Третю сходинку посів Дніпро.

Як повідомила у коментарі «Шпальті» заступниця начальника Чернівецького гідрометцентру Людмила Рибак, у Чернівцях є три пости, на яких спостерігають забруднення атмосферного повітря у місті.

Вони розташовані в різних частинах міста за адресами: Заводська, 34, Головна 265-А, район парку біля стадіону «Буковина».

У Чернівцях щорічно відбирають і проводять близько 17 тисяч аналізів.

«Аналіз поділяється на 9 інгредієнтів плюс важкі метали. Інгредієнти основні це завислі речовини, діоксид сірки, оксид вуглецю, діоксид азоту, і специфічні — оксид азоту, фенол, фтористий водень, хлористий водень, аміак, формальдегід», — каже вона.

За словами Людмили Рибак, якщо порівнювати з минулим роком, концентрація забруднення повітря у нашому місті стабільна. А спостереження у Чернівцях ведуть із 1976 року. 

«У Чернівцях концентрації цих речовин у повітрі не високі. Вони не перевищують гранично допустимі концентрації і досить стабільні впродовж декількох років. За комплексним рівнем забруднености атмосферного повітря він трохи знизився. Наприклад, якщо в інших містах: Кривому Розі, Одесі тощо, в них індекс досить високий, то в нас від 3-4. А є міста, в яких індекс становить 10. Можна сказати, що рівень забруднености  у нас досить низький, ми не перевищуємо гранично допустимий рівень забруднення», — зазначила Людмила Рибак.

Вона каже, що у нашому місті викиди в атмосферу відбуваються з маленьких приватних підприємств, які не мають очистки. Але переважно забруднення повітря через автотраснпорт, особливо коли затори.

Раніше ми писали про те, що у Чернівцях зафіксували перевищення рівня індексу якости атмосферного повітря.

 

Коментарі