Новини

«Вид спорту, який розвиває тіло й інтелект». У яких школах Буковини з вересня викладатимуть дзюдо

Заклади визначали, попередньо провівши анкетування. Обрали ті школи, де проєкт підтримали педагоги, учні та батьки.

Фото Чернівецької ОДА

У 13 школах Буковини викладатимуть дзюдо з 1 вересня.

Як повідомляє Чернівецька ОДА, воно стане частиною уроків фізичного виховання.

Модуль із першого вересня запровадять в Острицькій, Горбівській, Дихтинецькій, Кіцманській, Великокучурівській ЗОШ, Іспаському закладі загальної середньої освіти, Кельменецькому опорному закладі, Грубнянському НВК, ЗОШ №38 та ЗОШ №25 міста Чернівців, Багатопрофільному ліцеї для обдарованих дітей, Буковинському ліцеї-інтернаті з посиленою військово-фізичною підготовкою та Глибоцькому професійному ліцеї.

Заклади визначали, попередньо провівши анкетування. Зрештою, обрали ті школи, де проєкт підтримали педагоги, учні та батьки.

У коментарі «Шпальті» начальниця Департаменту освіти і науки Чернівецької ОДА Людвига Цуркан зазначила, що спочатку погодилися запроваджувати цей проєкт 8 шкіл.

«Це дуже цікавий всеукраїнський інноваційний проєкт. Спочатку погодилися запроваджувати цей проєкт 8 шкіл, потім їх було 11 і зрештою є 13 пілотних шкіл, у яких цей проєкт будемо реалізовувати. Для вчителів проводили вже два семінари представники Федерації дзюдо України», — зазначила Людвига Цуркан.

Вона зауважила, що у школах наразі є 3 уроки фізичного виховання. На одному із занять будуть виконувати деякі елементи цього бойового мистецтва.

«Варто зауважити, що це не будуть тренування з дзюдо. Учням показуватимуть деякі елементи цього виду спорту. Наприклад, буде 15 хвилин для того, аби показати дітям, як правильно падати або захищатися. Потім вони зможуть використовувати ці знання у житті або ж це їх надихне професійно зайнятися дзюдо», — зауважила посадовниця.

Вона додала, що до 15 червня планують провести онлан-семінари, під час яких надаватимуть зразки планування та іншу необхідну інформацію вчителям, які викладатимуть дзюдо у школах.

Також будуть звертати увагу вчителів на те, аби навантаження учнів були відповідно до групи, до яких вони належать: основної, підготовчої чи спеціальної.

У яких класах будуть запроваджувати дзюдо, вирішують керівники шкіл.

В ОДА зазначають, що територіальні громади під час формування бюджету на 2021 рік передбачили кошти на придбання обладнання та інвентарю для занять, зокрема татамі та кімоно.

Для вчителів проводили практичний семінар автори ініціативи — державний тренер із дзюдо Міністерства молоді та спорту України Михайло Руденко та багаторічний головний тренер національної збірної дзюдоїстів Сергій Дуброва.

Під час семінару Сергій Дуброва зауважив, що дзюдо – це комплексний вид спорту, який розвиває не лише тіло, а й інтелект.

«Це єдиноборство вміщує не тільки силові прийоми, а й елементи гри, гімнастики, акробатики. Крім того, дзюдо передбачає ще й певну поведінку, етикет, тож це неабияк сприяє всебічному розвитку школярів», – пояснив тренер.

Проєкт реалізують спільно з Федерацією дзюдо України, Міністерством освіти і науки України, Міністерством молоді та спорту України та ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти». А також Чернівецькою обласною державною адміністрацією, Департаментом освіти і науки Чернівецької обласної державної адміністрації, Інститутом післядипломної педагогічної освіти Чернівецької области та Чернівецьким обласним відділенням Комітету з фізичного виховання та спорту МОН України.

Нагадаємо, що чернівецькі спортсмени вибороли медалі на турнірі з дзюдо: перелік переможців.

Коментарі