Новини

160 страв: в Україні презентували нове меню для школярів

Раціон учнів стане більш збалансованим і різноманітним.

Фото з сайту ОП

Нове повноцінне меню для українських шкіл на чотири тижні представили під час презентації Плану заходів із реформування системи шкільного харчування. Його підготувала робоча група на чолі з шеф-кухарем Євгеном Клопотенком та командою проєкту CultFood спільно з технологами, дієтологами та представниками МОЗ України. Про це повідомляє Міністерство освіти і науки.

Також у МОН зазначили, що нове меню містить 160 страв, які будуть використовувати залежно від кратности харчування для кожного окремого закладу освіти. Раціон учнів стане більш збалансованим і різноманітним.

«У меню шкільних їдалень з’являться традиційні українські страви, популярні страви різних кухонь світу, а також безглютенові позиції, збільшать кількість фруктів та м’яса в раціоні. До меню додадуть покрокові рецепти та технічні картки, що значно полегшить роботу працівників шкільних їдалень», – розповів Євген Клопотенко.

Так, серед гарнірів у меню, наприклад, є пшоняна каша з квашеною капустою, пюре із зеленого гороху, овочі під соусом «Бешамель», серед перших страв – мінестроне, борщ із картоплею, овочевий суп, овочевий бульйон, суп гороховий тощо. Також меню містить безглютенові страви, салати, страви з курячим м’ясом. 

Ознайомитися з рекомендованим меню можна на сайті МОЗ.

Цьогоріч Державна служба України з питань безпечности харчових продуктів та захисту споживачів провела 414 позапланових та 8 планових заходів державного контролю у сфері безпечности харчових продуктів. Перевірили 3 966 постачальників та 466 операторів ринку, які надають послуги з організації харчування для 14 531 закладу загальної середньої освіти.

Як зазначила голова Держпродспоживслужби Владислава Магалецька, оновлене меню відповідає найкращим європейським практикам та, що найголовніше, розроблене з користю для здоров’я дітей.

Раніше ми писали про те, що з нового року чернівецьких школярів годуватимуть за збірником Клопотенка.

 

Коментарі