Інтерв'ю, Новини

Спецкомунтранс «зливали»: новий очільник підприємства про те, в якому стані воно йому дісталося

Комунальне підприємство, головним завданням якого є вивезення сміття, не має жодного сміттєвоза.

З квітня 2021 року Роман Жулепа став новим виконавчим директором міського комунального підприємства «Чернівціспецкомунтранс». В ексклюзивному інтерв’ю «Шпальті» він розповів, у якому стані підприємство опинилося після попередніх керівників. За його словами, впродовж декількох останніх років приватні фірми повністю позбавили Спецкомунтранс можливости вивозити сміття.

«Наразі підприємство не має жодної чинної угоди на вивезення побутових відходів. А виділені 2017 року на закупівлю сміттєвозів 8,1 мільйона гривень так і не витратили за призначенням. Тож на сьогодні комунальне підприємство, головним завданням якого є вивезення та захоронення сміття, не має жодного сміттєвоза», — заявив Роман Жулепа.

Отже, наразі в автопарку підприємства немає жодного сміттєвоза?

Жодного. Ми маємо ще дві асенізаторні машини, якими вивозимо нечистоти зі сміттєзвалища та надаємо платні послуги фізичним і юридичним особам.

Є ще у нас мікроавтобус Sprinter для перевезення сміттєвих контейнерів, утрамбовувач побутових відходів Bomac, бульдозер NewHolland та навантажувач. Майже повністю зношений гусеничний бульдозер Т-170, а також Т-150, який уже навіть не має балансової вартости. Тому нам вкрай необхідні гусеничний та колісний бульдозери. У зв’язку з цим проєкт рішення про виділення коштів на їх закупівлю розглядали на останній сесії міськради.

Скільки ще одиниць і якої техніки потребує Спецкомунтранс?

Нам потрібно збільшувати парк асенізаторної техніки. Також необхідні сміттєвози, хоча б для можливости брати участь у державних закупівлях чи інших конкурсах на вивіз побутових відходів.

Цікаво, що відтоді, як Спецкомунтранс почав позбуватися своєї техніки, її списували з балансу через застарілість і несправності та продавали. Натомість інших машин підприємство не придбало. Відтоді приватна компанія «ТОВ «Укрвторесурси-Буковина» надає ці послуги, за що отримує відповідну винагороду. А оплачує їх Спецкомунтранс.

Ба більше, останнім часом ТОВ «Укрвторесурси-Буковина» уклало договір на кабальних умовах для Спецкомунтрансу. Суть полягала в тому, що останні сплачували ТОВ «Укрвторесурси-Буковина» за послуги 100 відсотків виконаних робіт. Хоча від своїх абонентів Спецкомунтранс ніколи не отримувало повної оплати. Таким чином, щомісячно комунальне підприємство мало збитки через недооплату від надання послуг абонентів. Внаслідок цього наразі перед підприємством накопичилися борги на мільйони гривень.

Не новина, що раніше комунальне підприємство очолював пан Іванченко. Однак не всім відомо, що саме він є засновником підприємства «Укрвторресурси – Буковина» та негласно керує цією компанією. Зокрема, після нього директором Спецкомунтрансу призначили пана Летучого — людину з оточення Іванченка. Тож виходить, що комунальне підприємство «Спецкомунтранс» завжди було під впливом приватних осіб.

Тобто комунальне підприємство цілеспрямовано знищували в інтересах приватної фірми?

Кажуть, що той, кого не впіймали, не є злодієм. Тому стверджувати цього я не можу. Проте чимало фактів вказує на це.

Як уже зазначав, Спецкомунтранс планомірно списувало свою техніку, не оновлюючи автопарк. А приватна компанія тим часом продовжувала отримувати дедалі більше замовлень та виконувати роботи, на які в Спецкомунтрансу вже не вистачало техніки.

У попередньому скликанні міської ради розглядали питання виділення понад 8 мільйонів гривень Спецкомунтрансу на придбання сміттєвозів. Де ця техніка зараз? Її придбали?

Техніку не закупили. Міська рада виділила тоді 8 млн 100 тис. грн для придбання сміттєвозів. Але, з дивних для мене причин, ці кошти не використали за призначенням та надалі повернули до міського бюджету.

Тобто, з виділених 8,1 млн грн надали поворотну фінансову допомогу в розмірі 3 млн для «Чернівцітеплокомуненерго», також 650 тисяч поворотної фінансової допомоги отримав Зелентрест, ще 2 мільйони повернули до міського бюджету як не використані.

Зрештою, на рахунку підприємства залишилося 2 млн 450 тис., із яких 1,5 млн виділили комунальному підприємству «МіськШЕП», у якого також зараз фінансові проблеми.

Отже, вам потрібно придбати техніку, на яку немає коштів. Щоби заробити, необхідно вигравати на конкурсах. Але ви не можете перемагати, якщо у вас немає техніки. Замкнуте коло…

Так, не маючи техніки, складно брати участь у конкурсі. Ми будемо спілкуватися з міською радою. Маємо надію, що нам зможуть посприяти, щоби ми могли мати або бодай орендувати необхідну техніку. Її можна було б брати в лізинг під 25% передоплати. Або ж узяти вживані машини, залучивши спеціалізовані організації для перевірки технічного стану спецтехніки.

Водночас є нагальна проблема й у тому, аби збільшити надходження з того, за що ми отримуємо наразі кошти.

До прикладу, контроль за ввезенням твердих побутових відходів на сміттєзвалище. Ми працюємо над системою електронного пропуску, яка буде контролювати заїзд сміттєвозів. Оскільки досі жодного дієвого контролю на сміттєзвалищі не було і, на мою думку, є підстави вважати, що приватники ввозили невідповідну кубатуру. Тобто, перевізники платили за менший обсяг, аніж фактично ввозили, тож підприємство недоотримувало кошти.

Тому ми налагоджуватимемо чіткий контроль на сміттєзвалищі. Вже встановили термінал. Будемо бачити, як зміняться показники.

Існують якісь іще шляхи виходу підприємства з того становища, яке склалося?

Споживачі мають понад 8 млн грн боргу перед «Спецкомунтранс». При цьому претензійну роботу підприємство майже не проводило. Попри це попередній керівник видає розпорядження про скорочення всіх юристів. Дивно, чи не так? Кому ж тоді вести претензійно-позовну роботу?

Чи погодилася міська рада допомагати комунальному підприємству в ситуації, що склалася?

Загалом депутати міськради проголосували за виділення коштів на закупівлю бульдозерів для потреб комунального підприємства. Якщо бути уважним і переглянути відеозапис із сесії, то стане зрозуміло, хто з депутатів не зацікавлений у конкурентоспроможності «Спецкомунтрансу». Вже всі знають, що є певна частина обранців із попередньої каденції, яким не подобаються практично всі призначення чинного міського голови. Будь-якими способами вони намагаються чинити тиск на новопризначених керівників, серед яких є і я. Тож на сесії «окремі» депутати почали ставити запитання, які не мали жодного відношення до проєкту рішення, а саме: чому я прийшов на цю посаду, яку зарплатню отримую і де живу… Саме вони і не підтримали це рішення, аргументуючи тим, що підприємству необхідно самостійно заробляти кошти.

Тобто, маємо просто кричущі факти того, що комунальне підприємство відверто та не приховуючи намагалися «добити», аби воно не було спроможне обслуговувати навіть полігон побутових відходів. Кому саме це вигідно, теж стає зрозумілим.

Наші бульдозеристи, які працюють на сміттєзвалищі вже шостий рік, просять оновити техніку. Наразі вона застаріла і вже, що називається, «стає». А деякі депутати, які переслідують власні інтереси, прізвищ яких я поки що не називаю, голосують проти виділення коштів.

Не дивно, бо «Спецкомунтранс» не зможе працювати на полігоні без техніки, і в результаті наше підприємство вимушене буде звертатися до приватної фірми, яка зацікавлена в цьому. Передбачаю, що спокійно працювати мені не дадуть. Я до цього готовий. Але все ж сподіваюся, що вдасться йти проти системи та працювати відкрито і прозоро на благо Чернівців та його мешканців.

Зрештою, ми маємо трохи більше мільйона для закупівлі бульдозерів, за що я вдячний тим депутатам, які не брали участь у політичних ігрищах та більшістю голосів підтримали нагальне для комунального підприємства питання, виділивши кошти для необхідної техніки.

Коментарі